Protokol

BRAJOVIĆ-MIHAJLOVIĆ: Auto-put strateški projekat dvije države

Auto-put Bar-Boljare-Beograd je strateški projekat Crne Gore i Srbije, zaključeno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivana Brajovića i potpredsjednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.
BRAJOVIĆ-MIHAJLOVIĆ: Auto-put strateški projekat dvije države
Portal AnalitikaIzvor

Njih dvoje su se sastali na marginama III sastanka predsjednika vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava u Beogradu.

Kako je saopšteno iz PR službe resornog ministarstva tom prilikom razgovarano je o više tema među kojima je posebno mjesto zauzela priča o auto-putu Bar-Boljare-Beograd, kao strateškom projektu dvije države.

Ministar Brajović je istakao značaj ovog pitanja za cjelokupni razvoj Crne Gore kao i povezivanje države sa regionom i dalje sa Evropskom unijom. Ponovio je i da skori početak radova na prvoj dionici auto puta ne znači samo izgradnju auto puta na dijelu Smokovac-Mateševo, već realizaciju projekta Bar-Boljare-Beograd.

I ministarka Mihailović je istakla značaj ovog koridora za Srbiju, naglasivši da Republika Srbija već radi na realizaciji ovog putnog pravca, te da se već obavljaju radovi na dionici Ljig-Obrenovac. Dvije kineske kompanije su zainteresovane za izgradnju dijela auto puta kroz Srbiju, te se u najskorije vrijeme očekuje definisanje modela po kojem će projekat biti realizovan.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika navodi se da su ministri istakli značaj daljeg ulaganja u razvoj željezničke infrastrukture, budući da je trenutno stanje neodrživo sa aspekta vremena putovanja od Bara do Beograda. Napomenuli su je da je na teritoriji Crnoj Gori već rekonstruisano 40 odsto pruge, te da će u Republici Srbiji biti aktivirana sredstva od kredita iz Rusije, koja će biti iskorištena za rekonstrukciju dijela pruge na srpskoj teritoriji.

U oblasti drumskog saobraćaja naglašen je značaj unaprjeđenja inspekcijskog nadzora u cilju suzbijanja nelegalnog prevoza između dvije države.

Nadalje, razgovarano je i o učvršćivanju saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja, sa osvrtom na rad Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA DOO Beograd, budući da je ovo preduzeće u zajedničkom vlasništvu država Crne Gore i Republike Srbije. Konstatovani su izuzetni rezultati u radu ovog privrednog društva, koje je i u međunarodnim okvirima prepoznato kao jedan od najboljih pružalaca usluga u vazdušnoj plovidbi u Evropi, budući da je dvije prethodne godine SMATSA zauzimala visoko drugo mjesto među evropskim provajderima po rangiranju Evropske agencije za sigurnost vazdušne plovidbe EUROCONTROL kada je u pitanju nivo pruženih usluga, sigurnost operacija, efikasnost itd. Dogovoreno je da će u kratkom roku biti predloženi dalji koraci u cilju unaprjeđenju poslovnog ambijenta u kojem SMATSA funkcioniše.

Razgovaralo se i na temu eventualnih podsticaja za crnogorskog avio prevoznika Montenegro Airlines na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, budući da isti na godišnjem nivou na linijama Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd preveze 200.000 putnika, što ga svrstava među prevoznike sa najvećim brojem putnika i letova na ovom aerodromu. Dogovoreno je da se u definisanom roku nađe model između vazduhoplovnih vlasti dvije države i predmetnih privrednih subjekata u cilju iznalaženja rješenja za ovaj problem.

„Na kraju je istaknuta odlična saradnja između Vlada dvije države, kao i resornih ministarstava kao i spremnost za nastavak intenzivne saradnje po svim pitanjima od značaja za dalji infrastrukturni i ukupni razvoj Crne Gore i Republike Srbije“, zaključak je saopštenja PR Službe Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Portal Analitika