Program IPARD like predstavljen u nekoliko gradova

Program bespovratne podrške za investicije u poloprivredna gazdinstva – IPARD LIKE predstavljen je poloprivrednim proizvođačima na Cetinju. Riječ je o EU/IPA projektu izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori. Osim na Cetinju, program je predstavljen i u Kotoru, Beranama i Rožajama.
Program IPARD like predstavljen u nekoliko gradova
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naglašeno tokom prezentacije, koja je održana juče, cilj IPARD like projekta je jačanje crnogorske poljoprivrede i dostizanje potrebnih standarda. Ovaj projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom. Budžet projekta je 4,5 miliona eura.

Riječ je o programu koji je finansiran je uz pomoć Evropske unije.

„Podrška ovog tipa ima za cilj da pripremi crnogorski sektor poljoprivrede  kao i institucije za buduće članstvo u EU kroz modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvone konkurentnosti, kao i dostizanje standarda zajednice (EU)“, kazala je predstavnica Direkcije za IPARD plaćanje Marija Radunović, na Cetinju.

Prema riječima njene koleginice Danke Jevtić prijem zahtjeva za odobravanje projekata vršiće se od 29. decembra ove do 28. februara naredne godine.

„Podržaće se sektori: mljekarstva, govedarstva, ovčarstva i kozarstva, svinjogojstva, živinarstva, voćarstva, povrtarstva, uzgajanja pečurki, ratarstva, kao i sektori aromatičnog i ljekovitog bilja. Takođe i vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo i akvakultura“, kazala je Jevtić.

Takođe će biti podržan i niz investicija u poljoprivredi  koje se tiču izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije objekata za smještaj stoke, stočne hrane, mehanizacije, proizvoda, kao i investicije vezane za infrastrukturu, ali i za nabavku namjenske mehanizacije. Minimalna ukupna vrijednost investicije je 10.000,a maksimalna 100.000 eura, sa PDV-om.

Podnosioci zahtjeva mogu biti sva fizička i pravna lica , koja moraju biti registrovana ili koja su predala kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava- rečeno je tokom prezentacije, tokom koje su predstavljeni i kriterijumi prihvatljivosti za sve podnosioce zahtjeva.

J.Đ.     

Portal Analitika