Zanimljivosti

Zimske opasnosti za mačke

Tokom zimskih mjeseci mačke bez doma, ali i one koje žive u kući, a povremeno borave napolju, često su izložene opasnostima. Važno je da budemo svjesni ovih rizika, kako bismo pomogli mačkama da ostanu zdrave i bezbjedne, ali i pružili pomoć onima bez doma.
Zimske opasnosti za mačke
Portal AnalitikaIzvor

Mačke koje provode vrijeme napolju izložene su raznim opasnostima. Tokom zime, mačke su pod velikim rizikom od smrzavanja i hipotermije (niske temperature tijela). Zato ih ne treba ostavljati van kuće duže vrijeme tokom hladnih dana, a one uvijek treba da imaju mogućnost da uđu unutra. Takođe, ukoliko meteorolozi najavljuju mećavu ili ekstremno niske temperature, izbjegavajte da u tom periodu puštate mačku u šetnju po dvorištu...

Napuštene mačke, kao i druge životinje bez doma, posebno su pod velikim rizikom. Naime, kada temperatura počne da pada ispod tačke smrzavanja, to znači da će se i voda zamrznuti. Mačke treba stalno snabdijevati svježom vodom. Naime, vodu treba držati u natkrivenom prostoru kako bi se spriječilo brzo zamrzavanje.

Mačkama koje provode dosta vremena na otvorenom tokom zimskih mjeseci potrebno je više kalorija kako bi održale tjelesnu toplotu. Zato im je neophodna kvalitetnija hrana, bogata proteinima. Ako vaša mačka ima bilo kakvih zdravstvenih problema, konsultujte se sa veterinarom prije bilo kakve promjene u ishrani.

Mačke će često utočište od hladnoće potražiti ispod haubi automobila, što može dovesti do ozbiljnih posljedica ukoliko nismo pažljivi. Zato, uvijek prije nego što pokrenete motor, lupite blago pesnicom po haubi kako biste bili sigurni da se ispod ne krije neka mačka.

Poznat i kao etilen glikol, antifriz je vjerovatno jedan od najopasnijih otrova, a zimi se često koristi. Antifriz je veoma toksičan, a mačke ponekad privlači njegov sladak miris i ukus. Kada mačka proguta antifriz, toksin se brzo absorbuje, a simptomi kao što su povraćanje, gubitak koordinacije i depresija mogu se pojaviti u roku od sat vremena. Antifriz najteže pogađa bubrege i dovodi do njihovog otkazivanja. Zato je važno da mačku odmah odvedete kod veterinara ako sumnjate da je unijela i malu količinu ove supstance. I naravno kada koristite antifriz, provjerite da negdje nije iscurio...

Mačke koje hodaju po trotoarima ili putevima na kojim je bačana so mogu imati ispucale, suve i bolne šape. Takođe, kako mačke često ližu svoje šape, mogu biti izložene toksičnim hemikalijama koje se nalaze u nekim solima. Zato je važno da mački operete šape toplom vodom i krpom poslije šetnje.

Takođe, tokom praznika mačke su izložene brojnim opasnostima. Čokolada, alkohol, luk, kafa – samo su neke od namirnica koje mogu izazvati zdravstvene probleme kod naših ljubimica.

Izvor: zivotinje.rs; foto: b92.net

Portal Analitika