NATO

HAN: Crna Gora određuje tempo pregovora o pristupanju

Crna Gora od sada će pregovarati sa Evropskom unijom i u okviru pregovaračkaih poglavlja o carinskoj uniji; zaštiti potrošača i zdravstvenoj zaštiti; statistici i finansijskim i budžetskim odredbama. To je rezultat međuvladine konferencije održane danas u Briselu, saopšteno je Portalu Analitika iz EU Info centra.
HAN: Crna Gora određuje tempo pregovora o pristupanju
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, 16 poglavlja su sada otvorena za pregovore, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poželio je dobrodošlicu crnogorskoj delegaciji predvođenoj ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

“Zadovoljstvo mi je što sam učestvovao na danjašnjoj konferenciji o pristupanju na kojoj su otvorena četiri nova poglavlja. Ovo je jasan signal da proces proširenja napreduje. Ukupni tempo pristupnih pregovora zavisi od napretka u vladavini prava. Crna Gora je nedavno ostvarila napredak u ovoj ključnoj oblasti, posebno u oblasti borbe protiv korupcije. Očekuje se da novi zakoni koji su prošle nedjelje usvojeni u parlamentu doprinesu prevenciji korupcije u Crnoj Gori.

Međutim, htio bih da budem veoma jasan u ovome, samo njihova efikasna primjena će omogućiti da se postignu konkretni rezultati. Od najvećeg značaja je da Crna Gora uspostavlja vjerodostojan bilans rezultata o implementaciji. Stoga organi koji sprovode zakon treba što prije da budu opremljeni obučenim osobljem, opremom  i budžetom. Da rezimiramo, 2015. godina treba da bude godina u kojoj ćemo vidjeti opipljive rezultate u oblasti vladavine prava, kao i snažan fokus na preostalim početnim mjerilima. Proteklih par nedjelja jasno su pokazale da tempo pregovora o pristupanju određuje Crna Gora. Ubijeđen sam da ako Crna Gora nastavi ovim tempom, vidjećemo uskoro opipljive rezultate, za dobrobit crnogorskih građana”, kazao je Han novinarima u Briselu.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič dodao je da je otvaranje četiri nova poglavlja predstavlja jasan znak da nema zamora od proširenja i da je EU ozbiljno posvećena unaprjeđenju i podržavanju budućih reformi.

“Mi ćemo nastaviti da podržavamo Crnu Goru ukoliko je Crna Gora spremna da napravi neophodne korake naprijed. Nadam se da je crnogorski put prema EU upravo dobio snažan podsticaj” kazao je Drobnič.

Govoreći o pregovaračkim poglavljima u kojima su danas počeli pregovori, ambasador Drobnič je izjavio da će unaprijeđeni statistički kapaciteti pomoći boljem informisanju u procesu donošenja odluka, posebno kada se govori o ekonomskom razvoju

"Što se tiče poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdrastvena zaštita- ovi standardi imaju za cilj da osiguraju da su potrošački proizvodi sigurni, da unutrašnje tržište EU radi za dobrobit potrošača i da je zdravlje građana EU zaštićeno i da se unapređuje. Carinska unija predstavlja srž Evropske unije i stvara neophodnu vezu između trgovinske politike EU i unutrašnjeg tržišta. Poglavlje 33, finansijske i budžetske odredbe, se tiče davanja za i iz budžeta Evropske unije. Da bi dala svoj doprinos budžetu EU, ali isto tako i da bi primila sredstva iz budžeta, Crna Gora mora da izgradi odgovarajuće mehanizme", pojasnio je Drobnič. 

Portal Analitika