Protokol

Lazović dogovorio susret crnogorskih i čeških privrednika

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović susreo se, na marginama 3. samita šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, sa ministrom industrije i trgovine Češke Republike Janom Mladekom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa između dvije prijateljske države.
Lazović dogovorio susret crnogorskih i čeških privrednika
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa sastanka, Lazović je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom ekonomskom saradnjom, naglasivši da bi se taj trend morao nastaviti i u narednom periodu. "Lazović je međutim podsjetio da robna razmjena još uvijek ne prati veliku zainteresovanost čeških kompanija za ulaganja u Crnu Goru, zbog čega je predložio da se u što kraćem roku organizuje sastanak privrednika dvije države, na kojem bi se prezentirali potencijali za saradnju, što je Mladek sa zadovoljstvom prihvatio. Kao potencijalno prioritetne oblasti saradnje istaknuti su energetika, infrastruktura i turizam, gdje postoje i najveći potencijali za saradnju. U tom kontekstu, ministar Mladek je istakao da maksimalno podržava češke kompanije koje su se prijavile za učešće u realizaciji razvojnih crnogorskih projekata, kao što je izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, ali i neki od infrastrukturnih projekata, kao što je rekonstrukcija željezničke stanice u Podgorici, što bi predstavljalo nastavak saradnje uspostavljene na rekonstrukciji željezničke pruge Podgorica – Nikšić", navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Lazović se u razgovoru osvrnuo i na aktuelne integracione procese i dostignuća koja je Crna Gora postigla na tom planu, naglasivši da je članstvo u EU strateško opredjeljenje Crne Gore, te da je osnaživanje ekonomije od velikog značaja za ostvarivanje tog cilja, pri čemu se zahvalio na podršci koju Češka Republika pruža Crnoj Gori na tom putu.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik predsjednika Vlade Ranko Milović i savjetnik potpredsjednika Vlade Goran Jovetić.

Tokom Ekonomskog foruma Lazović je imao i niz bilateralnih susreta sa predstavnicima kineskih kompanija zainteresovanih za investiranje u Crnu Goru, kao što su China Poly Group Corporation, China Machinery Engineering Corporation, PowerChina i Hydrochina. 

Portal Analitika