NATO

Savjet EU: Crna Gora treba da sprovodi ekonomske reforme

Savjet EU pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u sprovođenju refomi, u cilju obezbjeđenja nezavisnosti i povećane efikasnosti pravosuđa, zaključili su ministri vanjskih poslova država članica EU na današnjem sastanku u sjedištu Savjeta u Briselu.
Savjet EU: Crna Gora treba da sprovodi ekonomske reforme
Portal AnalitikaIzvor

„Savjet sa zadovoljstvom primjećuje da Crna Gora radi na nizu pitanja identifikovanih u Izvještaju o napretku, a naročito da je usvojeno nekoliko važnih mjera u oblasti sprečavanja korupcije. Crna Gora je takođe nastavila da sprovodi svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da igra aktivnu ulogu u regionu,” konstatovano je na sjednici Savjeta.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, ministri zemalja EU naročito su pozdravili kontinuirano učešće Crne Gore u razvoju regionalne saradnje i punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, dodajući da će nastaviti da sa pažnjom prate napredak u poglavljima 23 i 24, što će odrediti i ukupnu dinamiku procesa pregovora.

"Savjet je ukazao na potrebu odlučnog i efikasnog prevazilaženja određenih slabosti u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, koje su identifikovane u najnovijem Izvještaju o napretku. Pozdravljajući političku posvećenost Vlade Crne Gore reformskom procesu, konstatovana je potreba za ulaganjem dodatnih napora da bi se garantovala sloboda izražavanja i medija. Naglašen je, takođe, i značaj konstruktivnog političkog dijaloga između svih političkih stranaka u Skupštini Crne Gore, u cilju obezbjeđenja povjerenja građana u izborni process i državne institucije. Savjet EU je zaključio da Crna Gora treba da sprovodi ekonomske reforme, u pravcu smanjenja nezaposlenosti i unapređenja poslovnog ambijenta, uz sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika