Društvo

Centar Pljevalja zagađen, ložišta pogoršavaju kvalitet vazduha

Najveći uticaj tokom zimskih mjeseci na kvalitet vazduha u Pljevljima imaju individualna ložišta u kombinaciji sa meteorološkim parametrima uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja. Trenutno stanje u velikoj mjeri zavisi od pojave temperaturnih inverzija uz visok atmosferski pritisak i stabilnu atmosferu, što dovodi do "koncentrisanja” zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere. Rezultati pokazuju da postoji dugotrajna izloženost građana visokim koncentracijama polutanata, osim PM10 čestica i PM2,5 čestica, koje su sa aspekta zaštite zdravlja još opasnije, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Centar Pljevalja zagađen, ložišta pogoršavaju kvalitet vazduha
Portal AnalitikaIzvor

Oni su kazali da se na automatskim stacionarnim stanicama u opštini Pljevlja koje se nalaze u urbanoj zoni u Skerlićevoj ulici i u selu Kruševu-stanica Gradina, kontinuirano prati kvalitet vazduha u okviru Državne mreže.

"Na mjernoj stanici u selu Kruševu, tzv. SB-pozadinskoj stanici tokom 2014. godine do sada, nijesu zabilježena prekoračenja dozvoljenih koncentracija mjerenih parametara (azotnih oksida - azot monoksida, azot dioksida, ukupnih azotnih oksida, sumpor dioksida i ozona) i kvalitet vazduha je tokom cijelog perioda mjerenja bio zadovoljavajući, kazali su u Agenciji.

Ipak, prema njihovim riječima, na automatskoj stanici u centru Pljevalja slika je drugačija.

"Na ovoj stanici se prate koncentracije sumpor dioksida, azotnih oksida - azot monoksida, azot dioksida, ukupnih azotnih oksida, PM10, PM2,5, kao i analiza PM10 na sadržaj teških metala (Pb, Cd, As, Ni) i benzo (a) pirena. Analiza rezultata ukazuje da je koncentracija sumpor dioksida, azotnih oksida - azot monoksida, azot dioksida, ukupnih azotnih oksida bila u okviru propisanih graničnih vrijednosti, kao i koncentracija teških metala sadržanih u PM10 česticama. Prekoračenja su evidentna kada je u pitanju koncentracija PM10 i PM2,5 čestica kao i sadržaja benzo(a) pirena u uzorcima PM10 čestica u periodu sezone grijanja. Konkretno, broj prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica po mjesecima tokom 2014. godine je sljedeći: januar -27, februar -24, mart -26, april -19, maj -2, jun -1, jul -1, avgust -3, septembar -0, oktobar -23, novembar -30”, kazali su iz Agenciji.                                  

Oni naglašavaju da iako se stanica na kojoj se prati kvalitet vazduha nalazi pod direktnim uticajem dimnjaka jedne od najvećih kolektivnih kotlarnica u gradu, to ne znači da slika o kvalitetu vazduha mjerenom na ovoj stanici u Pljevljima nije realna, ali se mora uzeti u obzir i direktan uticaj kotlarnice.

"Neminovno se zaključuje da najveći uticaj tokom zimskih mjeseci na kvalitet vazduha, imaju individualna ložišta u kombinaciji sa meteorološkim parametrima uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja. Trenutno stanje u velikoj mjeri zavisi od pojave temperaturnih inverzija uz visok atmosferski pritisak i stabilnu atmosferu, što dovodi do "koncentrisanja” zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere. Rezultati pokazuju da postoji dugotrajna izloženost građana visokim koncentracijama polutanata, osim PM10 čestica i PM2,5 čestica, koje su sa aspekta zaštite zdravlja još opasnije”, ističu u Agenciji.

Oni su kazali da su suspendovane čestice sa dijametrom manjim od 10 μm među najopasnijim zagađujućim materijama u vazduhu.

"Studije podržane od Svjetske zdravstvene organizacije, iako ne mogu pokazati jasnu uzročno-posljedičnu vezu između određenih zdravstvenih problema i povećanih koncentracija suspendovanih čestica (prevashodno zbog različitog hemijskog sastava i promjera čestica), slažu se u tome da ne postoji koncentracija koja bi se mogla proglasiti bezbjednom za zdravlje ljudi", zaključuju u Agenciji.

Foto: cdm.me

Portal Analitika