Politika

Đukanović i Vučić dogovorili sjednicu vlada Srbije i Crne Gore

Premijeri Crne Gore i Srbije, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, dogovorili su danas u Beogradu zajedničku sjednicu vlade dvije zemlje u martu iduće godine.
Đukanović i Vučić dogovorili sjednicu vlada Srbije i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Osim što su dogovorili zajedničku sjednicu dvije vlade za mart iduće godine, Đukanović i Vučić su dogovorili formiranje radne grupe dvije vlade za razmatranje zajedničkih projekata iz oblasti energetike, infrastrukture i saobraćaja.

Dvojica premijera razgovarali su o unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o infrastrukturnim projektima od značaja za dvije zemlje, među kojima je pruga Beograd - Bar.

Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susjedima, kao i nastavak politike pomirenja predstavljaju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, istakao je Vučić.

Đukanović je naglasio da postojeći projekti, kao sto je pruga Beograd - Bar i planovi za nove regionalne projekte i njihovo povezivanje, mogli bi da obilježe Samit u Beogradu.

Poslije susreta sa Đukanovićem, on će se sastati sa kolegama iz Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, Rumunije Viktorom Pontom, Slovenije Mirom Cerarom, Letonije Leimdotom Straujuom, kao i Češke Milošem Zemanom.

Podsjećamo, Đukanović je doputovao sinoć u Beograd, gdje će, sa kolegama iz zemalja centralne i istočne Evrope, učestvovati na samitu sa Kinom.

Đukanovića je dočekala potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je u ime srpskog premijera i vlade dočekala premijere. Samit u Beogradu trajaće dva dana.

Na sastanku upriličenom tokom III samita NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje Crne Gore i Srbije, posebno u oblasti ekonomije, kao i o infrastrukturnim projektima značajnim za ekonomski razvoj regiona.

Đukanović je istakao da je u proteklom periodu učinjeno mnogo na obnovi i razvoju međudržavnih odnosa Crne Gore i Srbije, kroz intenzivan politički dijalog na najvišem nivou, i razuđenu saradnju u više oblasti. „Dvije države imaju evropsku perspektivu, kao i priliku za ekonomski prosperitet“ – kazao je na sastanku predsjednik Vlade Crne Gore.

U kontekstu Samita koji se održava u Beogradu ukazano je na značaj infrastrukturnog povezivanja regiona u cilju njegovog daljeg razvoja.

Dogovoren je nastavak dijaloga o važnim zajedničkim projektima u okviru Radne grupe na ministarskom nivou u susret održavanju zajedničke sjednice dviju vlada na temu zajedničkih projekata.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika