Politika

Herceg Novi: DPS-u 13 odbornika, koalicija oko SNP-a pala za 10 mandata!

Na lokalnim izborima koji su održani danas u Herceg Novom Demokratska partija socijalista osovjila je 13 odborničkih mandata što je za jedan manje u odnosu na izbore 2012. godine dok je koalicija oko SNP-a doživjela debakl jer je sa 18 mandata koliko su SNP, Nova, PzP i Srpska koalicija osvojili 2012. godine pala na svega 8, saznaje Portal Analitka.
Herceg Novi: DPS-u 13 odbornika, koalicija oko SNP-a pala za 10 mandata!
Portal AnalitikaIzvor

Grupa birača „Izbor", prema našim saznanjima, osvojila je 9 mandata, SDP je zadržao svoja dva mandata iz 2012. godine dok je  Novska  lista osvojila takođe dva mandata.

U lokalni parlament nijesu uspjeli da uđu Crnogorska demokratska unija  i "Glas Novoga". 

Skupština opštine Herceg Novog ima 34 odbornička mjesta tako da  nijedna partija odnosno koalicija nije uspjela da osvoji apsolutnu vlast.

Gojković priznao poraz: Nosilac liste Koalicije SNP - DF- NS "Sačuvajmo Novi, Za dobro Novog" Obrad Gojković izjavio je novinarima da su izgubili vlast u Herceg Novom.

“Dobili smo manje nego što smo očekivali,” kazao je Gojković, ali nije želio da kaže koliko.

Nosilac izborne liste DPS-a, "Da pobijedi Herceg Novi - Milo Đukanović", Slobodan Radović ocijenio je da je ta partija pobjednik izbora u Herceg Novom. DPS, kako je naveo Radović, bilježi stalni rast i ima povećanje biračkog tijela za oko 15 odsto.

- DPS je ostvario ubjedljivu pobjedu i najveći broj mandata i zahvaljujemo građanima Herceg Novog što su glasali za nas - kazao je nosilac liste Radović.

Nosioc liste „SDP - Novski, Bokeški i Crnogorski“ Dragan Šimrak istakao je da je zadovoljan izbornim rezultatom.

simrakokok

- Zadovoljni smo izbornim rezultatom i zahvalio bih se građanima na ukazanom povjerenju. SDP je ponovila rezultat sa prošlih izbora, koji je bio najbolji rezultat SDP-a u Novom. Nakon pojave novih političkih grupacija sve partije su zabilježile pad broja odbornika, dok je SDP, uprkos tome, zadržala postojeći broj mandata. Ovakvi rezultati otvaraju prostor i pokazuju želju građana za promjenom vlasti u Herceg Novom – poručio je Šimrak.

Dušan Radović Krušo nosilac liste  „Izbor“, koja možda predstavlja iznenađenje ovih izbora, rekao je da niko nije vjerovao u njih.

- Napravili smo određeni uspjeh. Mi smo to ostvarili za dva mjeseca. Niko nije vjerovao u nas osim nas samih. Rano je govoriti šta dalje. O tome ćemo kad budu gotovi svi rezultati - rekao je Radović.

Prema njegovim riječima ovakav rezultat je istorijski i pokazuje da jedno udruženje građana, koje nema politički, već čisti lokalni program, može dobiti povjerenje birača.

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Herceg Novim zatvorena su u 20 sati a prema posljednjim podacima do 19 sati glasalo je 66,1 odsto upisanih birača.

Biračko pravo imalo je 24.810 građana, koji su glasali na 51 biračko mjesto.

Za 34 odbornička mjesta u Skupštini Herceg Novog nadmetalo se sedam izbornih lista. 

1. Grupa građana "Novska lista"

2. Grupa građana "Glas Novoga"

3. Koalicija SNP-DF-NS "Sačuvajmo Novi za dobro Novoga, za tvoje dobro"

4. CDU - "Herceg Novi, Crna Gora''

5. DPS "Da pobijedi Herceg-Novi - Milo Đukanović"

6. "SDP - Novski, Bokeški i Crnogorski"

7. Grupa birača "Izbor"

Iz OIK su kazali da nijesu zabilježne nikakve bitne nepravilnosti, i naveli da nema nijednog zvaničnog prigovora.

B.K.

 

 

 

Portal Analitika