Svijet

Njemačka: Jača ekstremna desnica

U Nemačkoj raste broj aktivista ekstremno desničarskih pokreta i rasističkih akcija, piše danas list "Velt am zontag" (Welt am Sonntag).
Njemačka:  Jača ekstremna desnica
Portal AnalitikaIzvor

- Na nacionalnom nivou primjećujemo značajan porast ksenofobičnih prestupa - rekao je šef federalne policije Holger Mink na sastanku ministara unutrašnjih poslova 16 njemačkih saveznih država.

Po podacima njemačke obavještajne službe, u Njemačkoj ima 22.000 simpatizera ekstremne desnice, među kojma su više od četvrtine neonacisti. Vjeruje se da je oko 10.000 njih aktivno u pokretima kojima pripadaju.

Ove godine je u saveznoj državi Saksonija zabilježeno rekordnih 179 ksenofobnih prestupa, što je 27 više nego prošle godine. Njemačka je za imigrante u glavna destinacija u Evropi, što je djelimično odredilo jačanje populizma, a posljednjih nedjelja sve je više skupova na kojima se izražavaju neprijateljski stavovi prema strancima.

U noći izmedju četvrtka i petka kod Nirnberga od požara su oštećene tri zgrade u kojima je trebalo da budu smještene izbjeglice. Vjeruje se da je požar podmetnut, a u blizini su nacrtani kukasti krstovi.

Osim toga, već nekoliko nedjelja se širom Njemačke održavaju skupovi protiv tražilaca azila i upozorava se na "islamizaciju" zemlje.

Portparol kancelarke Angele Merkel u petak je osudio takve skupove,naglasivši da u Njemačkoj nema mjesta islamofobiji, antisemitizmu, ksenofobiji i rasizmu.

Po posljednjim istraživanjima, međutim, dvije trećine Njemaca misli da Vlada ne obraća dovoljno pažnju na opasnosti od imigracije, dok je 34 odsto uvjereno da Njemačka prolazi kroz fazu islamizacije.

Portal Analitika