Politika

Radulović: Vlada na vrijeme prepoznala značaj civilnog sektora

Vlada će u ponedjeljak objaviti revidirane akcione planove za poglavlja 23 i 24, najavio je glavni pregovarač Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović i pozvao civilni sektor da da svoje komentare.
Radulović: Vlada na vrijeme prepoznala značaj civilnog sektora
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je na seminaru o saradnji državnog i civilnog sektora u procesu evropskih integracija, saopštio da su različita mišljenja i iskustva koja se često čuju iz NVO-a prava vrijednost evropskog procesa.

Dosadašnja, četvorogodišnja iskustva iz saradnje države i civilnog sektora u procesu evropskih integracija su dobra, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović. On očekuje da će se takav partnerski odnos nastaviti i u budućnosti.

“Mi ćemo u ponedjeljak objaviti revidirane akcione planove za poglavlja 23. i 24 .Uskoro ćemo uraditi novi polugodišnji izvještaj i u jednom i drugom slučaju civilni sektor je pozvan da da komentare. Za 10-tak dana ćemo oragnizovati javnu debatu za poglavlja 23 i 24 gdje ćemo pozvati sve djelove civilnog društva da daju svoje komentare. Možda ćemo čuti neka različita mišljenja, različita iskustva, ali u tome jeste prava vrijednost prirode ovog procesa”, kazao je Pejović.

“Četvrtinu u pregovaračkoj strukturi čini civilni sektor, dok u užem pregovaračkom timu od 10 ljudi sjede njihova dva predstavnika. Sve je to dokaz da je Vlada na vrijeme prepoznala značaj civilnog sektora, ali se ta saradnja mora unaprijediti. I sa strane Vlade koja mora dati veći prostor nevladinim organizacijama za intervenciju ali i nevladine organizacije moraju povećati svoje kapacitete da bi dale svoj puni doprinos ovom procesu”, saopštio je Momčilo Radulović direktor Evropskog pokreta Crnoj Gori.

A dobar primjer saradnje vlade i civilnog sektora u Crnoj Gori može biti uzor drugim zemljama koje započinju proces evropskih integracija poput Srbije i Albanije. Upravo je na tu temu i organizovan seminar kao prvi u nizu događaja u okviru realizacije projekta Regionalana konvencija o evropskoj integraciji.

“Biće to jedan novi oblik regionalne saradnje na polju eu integracija.Biće to platforma za razmjenu iskustava tri zemlje na nivou vlada,na nivou pregovaračkih timova ali prije svega na nivou civilnog sektora”, saopštio František Lipka,ambasador Slovačke u Crnoj Gori.

Projekat "Reginalana konvencija o evropskoj integraciji" nastavak je četvorogodišnje Nacionalne konvencijem, a finansiraće ga Njemački pakta za stabilnost i međunarodni Višegrad fond.

rtcg.me

Portal Analitika