Politika

Tokio će razmatrati otvaranje Ambasade Japana u Podgorici

U okviru eventualnog širenja diplomatsko konzularne mreže Japana u regionu, svakako će biti razmotreno i otvaranje Ambasade Japana u Podgorici, istakao je danas direktor Sektora za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Ministarstva vanjskih poslova Japana, Rio Nakamura.
Tokio će razmatrati otvaranje Ambasade Japana u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Nakamura se danas sastao sa državnim sekretarom za politička pitanja ambasadorom Vladimirom Radulovićem, sa kojim je, razmijenio mišljenja o globalnim izazovima, saopšteno je iz Ministartsva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Njih dvojica su se usaglasili da dvije zemlje imaju iste poglede na sve aktuelne teme, a pored toga su razmotreni modaliteti za unapređenje saradnje.

"Radulović je istakao da dvije zemlje, uprkos razlici u moći i uticaju u međunarodnim odnosima, kao i velikoj geografskoj udaljenosti, dijele identične poglede kada je riječ o globalnim izazovima, poput ukrajinske krize, ISIL-a i ostalih gorućih pitanja, uz spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u oblastima od obostranog interesa", piše u saopštenju.

Takođe, navodi se da je Radulović zahvalio na razvojnoj pomoći koju Vlada Japana donirala Crnoj Gori prethodnih godina, ocjenjujući da bi, intenziviranje kontakata na svim nivoima, u predstojećem periodu, doprinijelo novim inicijativama i zajedničkim projektima.

"Radulović je izrazio zadovoljstvo predstojećim bilateralnim političkim konsultacijama, planiranim početkom sljedeće godine u Tokiju, kojim će se uspostaviti bliža saradnja dva Ministarstva vanjskih poslova", saopšteno je iz MVPEI.

Čelniku Ministarstva vanjskih poslova Japana je ovo prva posjeta Crnoj Gori. Naglasio je da naša zemlja ima političku podršku Tokija u njenim evropskim i evroatlantskim integracijama, izrazivši očekivanje da će, primjer Crne Gore u ostvarivanju njenih spoljnopolitičkih prioriteta, uprkos ograničenim mogućnostima i moći, biti inspiracija i ostalim zemljama regiona.

Portal Analitika