Politika

ĐUKANOVIĆ: Ne registrujem nikakvo skretanje Crne Gore sa evroatlantskog puta

Što se mene tiče ne registrujem nikakvo skretanje Crne Gore sa evropskog i evroatlantskog puta. Definitvno ne bismo pod skretanje mogli podvesti najavu koju smo dobili iz Kardifa da ćemo do kraja 2015. godine ukoliko nastavimo sa uspješnim reformama dobiti poziv, uz presedan da bi Crna Gora mogla biti jedina država koja je dobila poziv između dva samita, a ne na samitu, rekao je premijer Milo Đukanović komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića koji je kazao da zaokreta na putu evroatlantskih integracija Crne Gore nema, ali je očigledno da postoje određena skretanja, prenosi CdM.
ĐUKANOVIĆ: Ne registrujem nikakvo skretanje Crne Gore sa evroatlantskog puta
Portal AnalitikaIzvor

“Takođe, ne vjerujem da bismo pod skretanje mogli da podvedemo činjenicu da je Crna Gora država koja je otvorila 12 pregovaračkih poglavlja sa EU, i očekujemo da u ovih nekoliko dana ove godine otvorimo još četiri poglavlja. Dakle, riječ je o vrlo dinamičnom pregovaračkom procesu u kojem se i kroz progresni kod i kroz sve istupe evrospkih zvaničnika, ukjlučujući i ono što je kazao i gospodin Johanes Han, novi komesar zua politiku proširenja,  ističe da Crna Gora kao odgovoran partner ispunjava svoje obaveze iz pregovaračkog procesa, i da se dinamično kreće ka članstvu u EU”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima ne vidi nikakvo skretanje pa ni potrebe da se vraćamo sa tog puta.

Krivokapić je juče kazao da sazivanjem sjednice Savjeta za odbranu i bezbijednost samo želi da dobije odgovor od organa koji je prema Ustavu nadležan da ispita ostavku Bora Vučinića sa mjesta direktora ANB-a. Đukanović je danas komentarišući tu izjavu kazao da je Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost veoma jasan.

 “Direktor ANB-a za svoj rad i rad Agencije odgovara Vladi. Drugo, Vlada na prijedlog predsjednika Vlade bira direktora ANB-a. Tačno je da u postupku izbora Vlada ima obavezu i da konsultuje Skupštinu. Dakle, nema nikakve sumnje da je puna nadležnost izvršne vlasti, odnosno Vlade za regulisanje ovih pitanja i da tu zaista nema razloga za mistifikaciju nikakvog problema”, pojasnio je premijer.

Sa približavanjem Crne Gore EU biznisi su stabilniji

“Posebno je važna pretpostavka to što smo obavili konsolidaciju javnih finansija. Prije 10 godina smo bili najnerazvijeniji od bivših jugoslovenskih država, a danas smo najrazvijeniji od zemalja Zapadnog Balkana koje nijesu u Evropskoj unuji”, rekao je premijer novinarima nakon današnjeg sastanka sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore PKCG.

Tema sastanka bila je “Crnogorska privreda u 2014. godini, sa prijedlozima mjera za unapređenje poslovnog ambijenta”.

Prema njegovim riječima ne želimo da budemo u EU da bi se zvali članicom, već da bi živjeli kvaliterom života u EU.

 “Zato moramo utrostručiti napore koje sada ulažemo. Do ovih rezultata - rasta i napretka došli smo zahvaljujući reformama. Važna posljedica tih reformi je ozbiljan priliv stranih direktnih investicija SDI”, naglasio je premijer.

On je ocijenio da stvari na Balkanu počinju da se kotrljaju unazad.

“Realno je da ćemo do kraja 2015. dobiti poziv za NATO”, poručio je Đukanović.

Portal Analitika