Zanimljivosti

Kako živi Pol Edmides - čovjek statua (VIDEO)

Pol Edmides u Londonu za život zarađuje tako što provodi sate na ulici i to kao živa statua. Međutim, njegov posao je daleko od lakog - on se svakodnevno suočava sa svim i svačim, a nerijetko dobije i šamar ili žestoke batine. I sve to dok samo radi svoj posao.
Kako živi Pol Edmides - čovjek statua (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Gurali su ga, udarali, a nerijetko je služio i kao ulična lampa na koju mokre psi ili je bio meta golubova. Međutim, on kaže kako je to za njega kompliment jer to zapravo znači da svoj posao nepomične statue radi na najbolji mogući način. A on je, uprkos svemu i dalje stalno na oprezu. Upravo zbog toga ima duboke venske tromboze – profesionalnu deformaciju. 

Ipak, on nastavlja da radi ono što najbolje zna, u srebrnoj ili zlatnoj boji mirno stoji na javnim mjestima, diše gotovo neprimjetno i nikada ne trepće. Zanimljive su i njegove neobične poze prema kojima izgleda kao da visi u vazduhu. To je moguće zahvaljujući posebnoj metalnoj konstrukciji skrivenoj u njegovom odijelu, a uz pomoć kojeg održava ravnotežu tokom osam sati radnog vremena. 

On posao žive statue radi već 16 godina, ali i puno radno vrijeme u posljedne dvije godine. Provede najmanje pet sati nanoseći i skidajući masnu slojevitu šminku sa kojom tokom nedjelje čak 50 sati provede stojeći mirno u svim vremenskim uslovima i to dok ga djeca, ali i odrasli, zadirkuju. 

"Najviše mrzim kada me guraju", kaže Edmides za "Daily Mail" pojašnjavajući kako ove umjetnike često maltretiraju i odrasli. Oni i dalje stoje mirno, ne odgovaraju na provokacije. 

"Ljudi to znaju i često nas ošamare i onda se smiju", priča on. 

Mirno stajanje na nogama mnogo je teže nego što svi misle, kaže Pol. Prema njegovim riječima nepomično može da stoji najduže sat i po, ali onda u jednom trenutku mora da se pomjeri. 

"Dobra stvar je u tome što nekada morate da napravite neki pokret kako biste ostvarili interakciju sa publikom", rekao je Pol. 

Kako biste mirno stajali ovako dugo potrebna je koncentracija, posvećenost, hiljade sati vježbe, ali i izuzetna kondicija. Međutim, postoji i još jedna teška strana ovog posla, a to su zdravstvene posljedice. Ovaj umjetnik pati od krvnih ugrušaka u oba plućna krila, kao direktna posljedica bavljenja ovim poslom toliko godina. 

"To utiče na cirkulaciju i krv stagnira u nogama," objašnjava on. 

Uprkos svemu, on smatra da ima najbolji posao na svijetu.

 

(B92)

 

 

 

 

Portal Analitika