Region/Svijet

EU ublažila sankcije Rusiji

Evropska unija je ublažila sankcije Rusiji u bankarskom sektoru, u pokušaju da olakša rad i zaradu stanovnicima EU koji su povezani sa podružnicama ruskih banaka na teritoriji Unije. U službenom listu EU objavljeni su amandmani na dvije odluke o sankcijama, po kojima je ruskim bankama djelimično dozvoljeno kreditiranje.
EU ublažila sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Sada je bankama kojima su već uvedene sankcije (Sberbanka, VTB banka, Gasprombanka, Roselhozbanka i Vnešekonombanka) dozvoljeno da uzimaju kredite u EU na više od 30 dana, ali samo s ciljem da pomognu svojim "firmama-kćerkama" u zemljama EU.

Pod tim firmama podrazumijeva se pravno lice koje je registrovano na području zemalja EU i ako neka od pomenutih ruskih banaka posjeduje više od 50 odsto njenog kapitala.

Finansijski eksperti navode da "firme-kćerke" Sberbanke, VTB banke i nekih drugih banaka predstavljaju prilično velike finansijske strukture u inostranstvu. One imaju desetine hiljada klijenata koji žive na području EU i funkcionišu po principu samofinansiranja, pa su se sankcije negativno odrazile, prije svega, na državljane EU.

Amerika i EU su nedavno ublažile sankcije i prema "bankama-kćerkama" Sberbanke u Turskoj.

U dokumentu o uvođenju sankcija bili su dozvoljeni zajmovi za tri naftne kompanije i pet državnih banaka, pod uslovom da je cilj kredita "osiguravanje finansiranja uvoza robe koja nije zabranjena, ili izvoza robe i nefinansijskih usluga između EU i Rusije". Sada je dodato: "...ili bilo koje druge države" - što znači da EU ne želi da kreditna ograničenja za ruske firme nanesu štetu evropskoj trgovini sa zemljama koje nijesu članice EU, na primjer sa Ukrajinom.

Finansijski stručnjaci objašnjavaju da norma o finansiranju "nezabranjenog izvoza i uvoza" djeluje kao nešto što se isplati i jednoj i drugoj strani. Ona formalno daje legitimaciju reeksportu preko trećih zemalja, što se Evropi isplati, a ruske firme zauzvrat dobijaju pravo da privlače finansijere na evropskom tržištu.

(Blic/Srna) 

Portal Analitika