Svijet

Italija: Opšti štrajk zbog Zakona o radu

Italiju će danas paralisati osmočasovni opšti štrajk, koji su sazvali vodeći sindikati kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom koju vodi vlada Matea Rencija.
Italija: Opšti štrajk zbog Zakona o radu
Portal AnalitikaIzvor

"Ovako dalje ne ide" je parola štrajka koji u javnim i privatnim sektorima organizuje glavna italijanska sindikalna konfederacija (CGIL). Glavna meta nezadovoljstva sindikata je i dalje Zakon o radu, a radi se o reformi tržišta rada koju zagovara Renci, govoreći da je reforma osmišljena u cilju podsticanja zapošljavanja.

Zakon, usvojen prošle nedjelje, predviđa lakše otpuštanje i smanjivanje prava i zaštite radnika u prvim godinama ugovora.

Sindikati imaju velike zamjerke i na nacrt budžeta za 2015. godinu, ocjenjujući da su mjere za podsticaj privrednog rasta nedovoljne.

Štrajkom će biti pogođeni svi sektori, uključujući i željeznički saobraćaj. Mnoge aviokompanije su zbog najave štrajka u Italiji već obustavile domaće i strane letove.

Minimalna usluga biće garantovana, u skladu sa zakonom, u nekim sektorima poput javnog prevoza, zdravstva i hitnih službi.

Portal Analitika