Politika

Knežević: Igraćemo bitnu ulogu na političkoj sceni

Predsjednik novoformirane Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kazao je večeras u emisiji „U Centar“ autora Andrije Nikolića na RTCG da će njegova partija igrati bitnu ulogu na crnogorskoj političkoj sceni.
Knežević: Igraćemo bitnu ulogu na političkoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

“Posljednja istraživanja javnog mnjenja koja smo radili govore u pravcu toga, da ćemo mi zaista na političkoj sceni igrati značajnu ulogu“, poručio je Knežević.

On je dalje kazao da rukovodstvo njegove partije prilikom formiranja stranke nije tipovalo da privuče nijedan profil birača ili člana neke druge partije.

„Smatramo da će naš program privući sve nezadovoljne kategorije i slojeve u crnogorskom društvu – i Crnogorce i Srbe, Hrvate, Muslimane, Bošnjake, jer je jedno od osnovnih načela naše partije borba za državu socijalne pravde, socijalne jednakosti i demokratske tekovine, koje bi trebalo da budu postulat funkcionisanja, koje bi nas uvele u društvo evropskih naroda“, istakao je Knežević.

Predsjednik DNP-a je jasno podvukao da je ideologija njegove partije jasna - a to je smjena Demokratske partije socijalista (DPS) sa vlasti.

“Želimo da na izvornim principima pobijedimo DPS i mislim da smo jedina partija koja u svom programu ima normirano da sa DPS-om isključujemo bilo kakav vid koalicije, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. To je naš ideološki i politički odnos“, naglasio je Knežević i dodao da će njegova partija biti spremna na saradnju sa Novom srpskom demokratijom, Pokretom za promjene, Demokratskom strankom jedinstva i Demokratskim frontom.

Upitan hoće li na osnivačkom kongresu DNP-a biti intonirana crnogorska himna i da li će biti izložena crnogorska zastava, Knežević je kazao da će odluku o tome donijeti organi partije, ali da u programu partije stoji jasan stav o državnim simbolima.

“Mi smatramo da je radi eliminisanja vještačkih podjela neophodno da dođe do izmjene državnih simbola u dijelu da se uz crnogorsku državnu zastavu nađe i narodna trobojka iz 1905. iz Ustava Crne Gore pod kojom je krunisan kralj Nikola. Imamo jasan stav i određenje da crnogorsku himnu treba skratiti za dvije strofe i to upravo one dvije koje je napisao ratni zločinac Sekula Drljević i koje u dubokoj mjeri dijele crnogorsko društvo prema poimanju te himne. Ponavljam, sve što je u skladu sa crnogorskom istorijom, duhovnošću i tradicijom, DNP će da poštuje, a nikako neće dozvoliti da bude u nekoj sferi politikantskih obračuna i dokazivanja ko više voli Crnu Goru i ko manje voli Crnu Goru“, napomenuo je Knežević.

Knežević je rekao i da će vlast morati da se dogovori sa opozicijom o uslovima održavanja eventualnih prijevremenih parlamentarnih uslova.

''Izbora u Crnoj Gori neće biti ako se prethodno ne dogovorimo o pravilima i fer uslovima. Takođe i elektronska identifikacija birača je uslov za održavanje izbora'', naveo je Knežević.

On je ocijenio da su izbori koji će se održati u Herceg Novom nelegitimni, ali nije mogao da saopšti da li će biti protesta opozicije.

''Nećemo više dozvoliti da se narodna volja obesmišljava eventualnim trojanskim konjima koji bi ušli u organizaciju protesta, kako bi se razvodnila energija, kao što se to desilo 2013.godine'', kazao je Knežević.

On tvrdi da lider DF-a Miodrag Lekić nije htio da dobije veća ovlašćenja u DF-u, na račun konstituenata tog saveza.

Knežević je podsjetio da je, zajedno sa pojedinim članovima, SNP napustio zbog odluke predsjednika stranke Srđana Milića da se ne priključi Demokratskom frontu i stane na čelo tog saveza.

On smatra da je članstvo u EU neophodno, dok je po pitanju NATO integracija, naveo da je Partnerstvo za mir sasvim dovoljan okvir. Takođe, založio se i za bolje odnose sa Rusijom.

''Odluka Vlade da se pridruži sankcijama Rusiji je za žaljenje i nanijela je mnogo štete Crnoj Gori'', ocijenio je Knežević.

Izvor: Portal Analitika/Rtcg

Portal Analitika