Svijet

Amerika muzikom rušila režim na Kubi

Američka vlada je, od 2009. do 2011. godine, koristila mlade kubanske hip-hop muzičare kako bi promijenila režim u Havani, prenosi AP.
Amerika muzikom rušila režim na Kubi
Portal AnalitikaIzvor

Mladi muzičari, ni ne znajući da su dio USAID tajne operacije, bili su podstaknuti da promovišu antirežimske poruke i osnuju omladinski pokret protiv kubanskog režima.

Prema navodima američke agencije, operaciju je u početku vodio tim predvođen Rajkom Božićem, koji je je ranije bio angažovan za organizovanje koncerata tokom studentskih protesta kako bi se uticalo na srpsku omladinu da se okrene protiv režima Slobodana Miloševića i doprinese njegovom svrgavanju s vlasti.

Prema dokumentima do kojih je AP došao, Srbi su radili pod maskom panamske kompanije koja je finansirana preko linhenštajnske banke kako bi se prikrio svaki trag.

Promoteri političke promjene na Kubi regrutovali su veliki broj muzičara od kojih je naistaknutiji bend "Los Aldeanos", a Božić je, prema tim dokumentima, sarađivao s njihovim članom Aldom Rodrigesom, koji je poznat po kritičkim tekstovima protiv Kastrovog režima.

"Los Aldeanos" je, kako navode, za vreme koncertne turneje po Srbiji, imao i svoju političku obuku,, ali navodno nikada se nije pojavila sumnja da je vlada SAD platila račune te turneje.

"Ideja je bila da se iskoriste kubanski muzičari u probijanju informativne blokade i izgradnji mreže mladih koji traže društvene promene na Kubi", navodi se u dokumentu u čiji uvid je imala agencija AP i dodaje se da je operacija bila amaterska i završila se neuspehom.

Kubanske vlasti su u nekoliko navrata hapsile muzičare kojima su plenjeni kompjuteri, često s kompromitujućim materijalom, a da sami muzičari nisu bili svesni da su deo američkog programa američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Ti muzičari su počeli da dižu glas protiv režima, pevajući pesme na račun Fidela Kastra, ali su zbog toga njihovi koncerti zabranjivani, a neki regruti USAID-a su napustili zemlju zbog rastućeg pritiska vlasti u Havani. Tako je jedan od poznatih kubanskih muzičkih festivala otkazan poslije otkrivanja umješanosti USAID-a.

AP navodi da je američki plan koštao nekoliko miliona dolara kako bi se potkopala kubanska vlada. U dokumentima se navode ugovori, izvještaji, troškovi i imena nekih učesnika. Program je predviđao i stvaranje "Kubanskog Tvitera", mreže aktivista protiv Kastrovog režima.

USAID je demantovala da je sprovodila tajni program, uz ocjenu da je cilj svih njenih programa "jačanje civilnog društva u zemljama gdje su građani često zbog svog društvenog angažmana hapšeni ili zlostavljani".

Agencija AP navodi da je imala uvid u dokument američkog udruženja Međunarodno kreativno udruženje (Creative Associates International) i da je sama istraživala cijeli slučaj.

Izvor: b92.net

Portal Analitika