Politika

DAMJANOVIĆ: Partije dobijaju manje novca od NVO

Povećanje iznosa novca iz budžeta za finansiranje političkih partija odgovara potrebama tih subjekata i manji je od onog koji dobijaju nevladine organizacije od države, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović, prenosi agencija Mina.
DAMJANOVIĆ: Partije dobijaju manje novca od NVO
Portal AnalitikaIzvor

Zakonom o finsiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je usvojila Skupština, predviđa se izdvajanje od preko četiri miliona eura za političke partije, što su iz nevladinog sektora ocijenili kao političku neodgovornost i stavljanje partijskih ispred društvenih interesa.

“Apsolutno ne dijelim stavove pojedinaca iz nevladinog sektora i samo ću napomenuti da je iznos novca za finansiranje političkih partija i dalje znatno ispod onog koji dobija nevladin sektor u Crnoj Gori, računajući samo ono što dobijaju od države. Ne ulazim u finansiranje NVO van države”, rekao je Damjanović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, parlament nije pogriješio usvajajući Zakon o finansiranju političkih partija, jer se time zaokružuje antrikoruptivni zakonodavni okvir.

“Ne mislim da je to previše novca, vewć je to adekvatno potrebama političkih subjekata”, kazao je Damjanović.

Ono što slijedi je, kako je rekao, oštra kontrola upotrebe novca koji dobijaju partije.

“To je ključ i, naravno, da treba obratiti pažnju na način na koji se vrši kontrola trošenja. Jasno je da za to postoje zakonske pretpostavke”, rekao je Damjanović.

On je kazao da SNP najveći dio sredstava koja dobije od države vraća državi posredstvom, kako je objasnio, poreza i doprinosa. To se, kako je naveo, može provjeriti u izvještajima o finansijkom poslovanju te partije.

On je rekao da bi koncept finansiranja mogao biti još radiklaniji, tako što bi bile zabranjene sve privatne donacije i izvori finansiranja, a partije se finansirale samo iz javnih izvora.

“Time bi se do kraja zaokružio antikoruptivni okvir i postigla puna transparentnost finansiranja političkih subjekata”, kazao je Damjanović.

Poslanik Liberalne partije LP Andrija Popović smatra da je sredstva koja se izdvajaju za partije trebala da budu na istom novou. Povećanje sredstava je, kako je rekao, jedna od antikorupcionih mjera.

“Normalno je ako ne možeš da se finansiraš iz budžeta, neko će pokušati za nečim drugim, što je pogubno za državu. Smatram da je trebalo ostati na istom nivou, ali na neki način to je izmaklo kontroli", rekao je Popović.

On je, komentarišući povećanje iznosa koji dobijaju partije u vezi odluke da neće biti povećanja plata zaposlenima u javnoj upravi, rekao da bi “podržao stav da se novac koji će ići političkim partijama upotrijebi za socijalni program”.

Podsjećajući na kolektivni ugovor Vlade i sindikata kojim je predviđeno povećanje zarada, on je rekao da je “tužno da su partije uzele jedan dio sredstava”.

“Naravno, taj novac ne bi riješio problem, ali bi moglo da pokaže da postoji dobra volja”, ocijenio je Popović.

On je najavio da će LP pokušati da djeluje amandmanski na Predlog zakona o budžetu, kako bi se makar djelimično povećale zarade zaposlenih u tom sektoru.

Mina 

Portal Analitika