Zanimljivosti

Kako treba hraniti psa

Izabrati pravu hranu za psa ponekad je pravi izazov. Ali, kada ste pronašli koja hrana vašem psu najviše prija, nije sve riješeno.
Kako treba hraniti psa
Portal AnalitikaIzvor

Naime, postoji još tri vrlo važne stvari vezane za ishranu pasa koje zahtijevaju vašu pažnju.

Količina hrane: Koliko hrane je dovoljno psu zavisi od uzrasta, reproduktivnog statusa (na primjer, nakon okota ili sterilizacije), opšteg zdravstvenog stanja, aktivnosti, pa čak i spoljašnje temperature okoline.

Vaš zadatak je da psa hranite onom količinom hrane koja će ga održavati vitkim. Naime, istraživanja su pokazala da mršaviji psi duže žive i imaju manje zdravstvenih problema od gojaznih pasa, pa čak i onih sa "normalnom" težinom. Vlasnicima može biti teže da procijene koliko je to hrane dovoljno psu, ali zato uvijek mogu potražiti savjet veterinara.

Učestalost hranjenja: Nutritivne potrebe većine zdravih i odraslih pasa zahtijevaju dva obroka u toku dana, najbolje u razmaku od 12 sati.

U zavisnosti od uzrasta i rase, štence treba hraniti između dva i pet puta dnevno. Generalno, što je štene manje i mlađe, vrijeme između obroka treba biti kraće, kako bi se izbjegla opasnost od niskog nivoa šećera u krvi. Kako štene bude raslo, postepeno se smanjuje broj obroka.

Metode hranjenja: Postoje tri osnovne metode ishrane pasa, koje mogu i da se kombinuju:

Slobodno hranjenje – kada je neograničena količina hrane dostupna psu u svakom trenutku. Ovu metodu stručnjaci ne preporučuju, pročitajte i zašto;

Vremenski ograničen obrok – nakon određenog vremena, ukoliko pas nije pojeo obrok, ostaci se sklanjaju;

Ograničena količina – količina hrane u obroku je tačno određena.

Većini pasa najviše odgovara kada je količina hrane ograničena u vremenskom periodu. Kontrolom količine najbolje ćete ustanoviti koliko je psu dovoljno da održi vitku liniju. Takođe, ukoliko ograničite vrijeme obroka, lakše ćete ustanoviti ukoliko pas ima zdravstvenih problema koji utiču, recimo, na apetit. Naime, rano otkrivanje bolesti je ključno za liječenje.

Pošto dosta vremena, ali i novca, odvajamo kako bismo izabrali pravu hranu za naše ljubimce, ne treba to upropastiti hraneći ih na pogrešan način.

Izvor: zivotinje.rs; foto: b92.net

Portal Analitika