Region

Njemačka traži brisanje KiM iz ustava Srbije?

Poglavlje 35 neće biti zatvoreno dok Srbija ne uskladi Ustav sa Briselskim sporazumom, a na udaru je Preambula i članovi o teritorijalnom uređenju, pišu Novosti. Osim 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtjev: da se srpski Ustav uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma.
Njemačka traži brisanje KiM iz ustava Srbije?
Portal AnalitikaIzvor

Kako Novosti saznaju, bez ispunjenja ovog zahtjeva Poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU, samim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg pravnog akta Srbije podrazumijeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije, zasada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima, upravo je to najveća zamka koja se krije u berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti, piše taj list.

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dvije pokrajine, kao i da promijeni stav da "svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom“.

Prema informacijama Novosti, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mjesecima je radilo njemačko Ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u posjeti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Portal Analitika