NATO

Vlada usvaja adaptirane akcione planove 25. decembra

Adaptirani akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 biće usvojeni na sjednici Vlade, koja će biti održana 25. decembra, saznaje Pobjeda.
Vlada usvaja adaptirane akcione planove 25. decembra
Portal AnalitikaIzvor

U inoviranim dokumentima, a kako je tražio Brisel, precizirani su rokovi i radnje za usvajanje i primjenu seta antikorupcijskih zakona, kojima bi se stekli uslovi da u prvom kvartalu naredne godine budu formirane ključne institucije za sprečavanje i suzbijanje korupcije – Agencija za antikorupciju i Specijalno državno tužilaštvo, koje će, kako će to biti predviđeno zakonskim normama, biti sastavni dio Vrhovnog državnog tužilaštva.

Venecijanska komisija trebalo bi u petak, 12. decembra, da usvoji mišljenja o predlozima zakonao Državnom tužilaštvu, Specijalnom državnom tužilaštvu kao i Sudskom savjetu.

Vlada je prošle sedmice utvrdila predloge zakona o Državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu. Izrada zakona o Državnom tužilaštvu je predviđena akcionim planom za poglavlje 23.

Iz Evropske komisije (EK) saopšteno je da je Crna Gora pokazala posvećenost ispunjavanju obaveza na kojoj joj je ukazano u Izvještaju o napretku.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana u srijedu je rečeno da EK pozdravlja usvajanje zakona o sprečavanju korupcije,lobiranju, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Etičkog kodeksa poslanika kao i promjena Zakona o sprečavanju konflikta interesa.

“Ti novi zakoni i amandmani predstavljaju ključne mjere u reformama iz Akcionog plana za 23.

poglavlje koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava. Očekuje se da oni značajno doprinesu prevenciji kurupcije u Crnoj Gori”, saopšteno je Vijestima iz kabineta Hana.

Ističući da su zakoni kvalitetno urađeni, u EK navode da će još važnija biti njihova efikasna primjena u praksi kako bi se postigli očekivani rezultati.

“Kako bi novi i poboljšan pravni okvir pokazao rezultate na terenu, kroz uspostavljanje novih tijela i jačanje postojećih, moraju postojati i adekvatni administrativni kapaciteti, oprema i budžet”, naveli su iz Hanovog kabineta.

Evropska komisija, kako se navodi, očekuje i usvajanje Zakona o specijalnom tužilaštvu, koji je jedan od prioriteta. U Briselu očekuju da će parlament usvojiti tekst zakona koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima i praksom.

Portal Analitika