Zanimljivosti

U Zemlju bi za 150 godina mogao da udari veliki asteroid?

Jedan asteroid, koji se približava našoj planeti na svake tri godine, mogao bi udariti u Zemlju u narednih 150 godina i izazvati veliku štetu, upozorava jedan ruski naučnik.
U Zemlju bi za 150 godina mogao da udari veliki asteroid?
Portal AnalitikaIzvor

Stijena ne predstavlja neposrednu prijetnju, ali bi ako udari u Zemlju, posljedice bile i do 1.000 puta gore od udara meteora u Čeljabinsk.

Zbog poteškoća u praćenju takvih asteroida, čije se putanje mijenjaju usled gravitacije planeta pored kojih prolaze, biće važno držati ga na oku, u slučaju da se opasno približi Zemlji, kaže Vladimir Lipunov, naučnik sa Moskovskog univerziteta koji je prvi opazio asteroid.

Stijena proljeće blizu Zemlje na svake tri godine, ali mi moramo da je pratimo konstantno, jer bi čak i male greške u proračunu mogle da dovedu do ozbiljnih posljedica, kaže Lipunov.

Asteroid je širok oko 400 metara i vraća se u “Zemljin komšiluk” periodično, saopštila je NASA i poručila da nema razloga za paniku.

Udari asteroida u Zemlju nisu toliko rijetki, kao što se obično misli, ali NASA smatra da ovaj kamen, nazvan 2014UR116 vjerovatno neće pogoditi našu planetu u skorije vrijeme.

Ukoliko se to i desi, neće biti u narednih 150 godina, poručuje Američka svemirska agencija.

 

B92

Portal Analitika