Svijet

UN za sudsko gonjenje zvaničnika SAD zbog torture

UN i organizacije za ljudska prava zatražili su sudsko gonjenje visokih američkih zvaničnika i agenata CIA koji su odobrili i vršili mučenja u okviru nacionalne bezbjednosne politike bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša.
UN za sudsko gonjenje zvaničnika SAD zbog torture
Portal AnalitikaIzvor

Skoro deset godina od odlaska Buša iz Bijele kuće, američki Senat objavio je u utorak izvještaj o istrazi o tajnom programu CIA za hapšenje i ispitivanje, van sudskog okvira, osoba osumnjičenih da su povezane sa Al Kaidom. Navodi se da je desetine pritvorenika povezanih za Al Kaidu podvrgnuto "brutalnom" ispitivanju poslije 11. septembra i terorističkih napada u SAD.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein rekao je u srijedu u Ženevi da je "kristalno jasno" da u skladu s međunarodnim pravom, SAD, koje su ratifikovale Konvenciju UN protiv torture 1994. godine, sada imaju obavezu da osiguraju da ti ljudi odgovaraju.

"U svim zemljama, ako neko počini ubistvo, njemu se sudi i odredi se zatvor. Ako počine silovanje ili kradju, sudi im se i idu u zatvor. Ako narede ili omoguće sprovodjenje torture, što se smatra ozbiljnim medjunarodnim zločinom, ne mogu jednostavno ostati nekažnjeni iz političkih razloga', rekao je Husein.

Generalni sekretar Ban Ki Mun izrazio je nadu da će izvještaj Obavještajnog odbora američkog Senata o svirepoj tehnici ispitivanja CIA na tajnim lokacijama van zemlje označiti "početak procesa" ka sudskom progonu, jer je "zabrana torture apsolutna", rekao je portparol generalnog sekretara.

Ben Emerson, specijalni izvjestilac UN za kontraterorizam i ljudska prava, rekao je da izvještaj SAD pokazuje da je postojala jasna politika vodjena sa visokog nivoa u okviru Bušove adminisitracijae koja je dozvoljavala da se sprovode sistematski zločini i kršenja medjunarodnog humanitarnog prava.

Rekao je da medjunarodno pravo ne dozvoljava da se da imunitet javnim zvaničnicima koji odobravaju upotrebu mučenja, i da se to odnosi ne samo na počinioce već i na one koji to planiraju i odobravaju.

"Činjenica da je politika otkrivena u ovom izvještaju odobrena na visokom nivou vlade SAD ne daje nikakvo opravdanje, time se čak povećava potreba za utvrdjivanjem krivične odgovornosti", rekao je Emerson.

Izvršni direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot iznio je slične ocjene i rekao da će, ako ovaj važan proces govorenja istine ne dovede do pravnog gonjenja zvaničnika, mučenje ostati "politička opcija" za buduće predsjednike.

Jedan zvaničnik Ministarstva pravde SAD rekao je da to ministarstvo ne namjerava da preispituje odluku da se niko sudski ne goni zbog metoda ispitivanja.

Nije jasno kako bi mogle da se procesuiraju osobe u ovom slučaju kad američko ministarstvo pravde ne namjerava da ih sudski goni, a SAD nisu pristupile Medjunarodnom krivičnom sudu, koji je počeo da djeluje 2002.

U izvodu iz šireg izvještaja Senata koji je još pod oznakom tajnosti navodi se da je CIA sprovodila "brutalna" ispitivanja osumnjičenih saradnika Al Kaide u godinama koje su uslijedile poslije napada 11. septembra i da je obmanjivala druge zvaničnike o tome šta je radila.

U izvještaju se navodi da podaci koje je CIA na ovaj način sakupila nisu ni doveli do informacija koje su spriječile bilo kakve prijetnje.

Pored metode polivanja vodom koja izaziva osjećanje gušenja, poznate kao "waterboarding", metode koje su koristile SAD uključivale su udaranje zatvorenika o zid, držanje zatvorenika izolovane u dužem periodu i prijetnje smrću.

CIA je svoje akcije u godinama posle napada 11. septebra branila rekavši da su njima spaseni životi.

Portal Analitika