Zanimljivosti

Pet biljaka za dobar san

Ovih pet biljaka pomoći će vam da prije zaspite i budite se svježi.
Pet biljaka za dobar san
Portal AnalitikaIzvor

LAVANDA

Lavanda je od davnina korišćena za liječenje nesanice, bolesti nerava i lošeg varenja. Stavljana je u tople, opuštajuće kupke koje su obezbjeđivale miran san, a danas se, ipak, najčešće koristi za pravljenje čaja. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande djeluje blagotvorno i u slučajevima poremećaja spavanja. Priprema se jednostavno, a djeluje brzo. Dvije kašičice cvjetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Čaj zasladite medom i pijte dvije šolje dnevno, jednu obavezno prije spavanja.

MAJČINA DUŠICA

Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvijetu, a u liječenju nesanice pomažu timol i karvakrol, njena eterična ulja koja opuštaju mišiće. Budući da sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati ljekovita svojstva. Čaj se priprema na sljedeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda.

MATIČNJAK

Od matičnjaka, odnosno matočine, limun trave ili pčelarice, kako se sve u narodu zove ova biljka, može da se napravi odlična kupka koja djeluje smirujuće, te se preporučuje osobama koje pate od nesanice.
Za ljekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, prije spavanja.

JAGORČEVINA

Ova biljka, u narodu poznata i kao jagorčika, jaglac ili jaglika, raste u planinskim područjima, na sunčanim obroncima, po livadama i šikarama, a koristi se za liječenje mnogih oboljenja. Čaj od korena jagorčevine važi za izuzetno umirujuće sredstvo koje pomaže i kod nesanice. U decilitar hladne vode sipajte kašičicu sušenog korena jagorčevine i stavite da provri. Ostavite da stoji deset minuta, a onda procijedite. Pijte bar tri šolje čaja dnevno. Jagorčevinu možete da koristite i u kombinaciji s lavandom i kantarionom. Pomiješajte 50 grama jagorčevine, 25 grama cvjetova lavande i 10 grama kantariona, prelijte s pola litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Čaj procedite i pijte po jednu šolju svako veče, neposredno prije spavanja. Ako vam je čaj gorak, zasladite ga medom.

HMELJ

Hmelj je jako dobar prirodni sedativ, pa se zbog toga koristi za umirenje nerava i kao prirodni lijek protiv nesanice. Ova biljka ublažava nervozu, nemir i stres, podstiče san i jača živce. U mnogim zemljama jastuci se pune hmeljom jer obezbjeđuju dobar san i liječe nesanicu, a vi možete da se odlučite i za stari, dobri čaj koji daje podjednako dobre rezultate. Pomiješajte po 50 grama hmelja i odoljena, odvojte tri kašike ove mješavine i prelijte ih sa 400 mililitara vrele vode. Ostavite da stoji dva sata, pa procijedite. Čaj se pije uveče, pred spavanje.

Portal Analitika