Protokol

Održan redovni polugodišnji brifing za izaslanike odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović- Đurišić održala je redovan polugodišnji sastanak sa izaslanicima odbrane koji su akreditovani u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali izaslanici odbrane Austrije, Bugarske, Češke, Francuske, Grčke, Holandije, Kanade, Makedonije, Mađarske, Norveške, Njemačke, Rumunije, Rusije i SAD-a.
Održan redovni polugodišnji brifing za izaslanike odbrane
Portal AnalitikaIzvor

U uvodnom izlaganju Milica Pejanović- Đurišić istakla je značaj saradnje sa partnerskim zemljama i zahvalila se na podršci koju Crna Gora dobija u procesu reformi sistema odbrane, izražavajući spremnost za dalji nastavak saradnje.

Ministarka odbrane  podsjetila je vojne predstavnike na rezultate reforme sistema odbrane ostvarene u proteklom periodu, koji su preporučili Crnu Goru za status pouzdanog i kredibilnog partnera u međunarodnim misijama i operacijama, faktorom stabilnosti u regionu i najspremnijim i najozbiljnijim kandidatom za članstvo u Alijansi. Pejanović- Đurišić se osvrnula i na zaključke sa NATO Samita, naglašavajući da smo poruku iz Velsa za  pocetak  intenziviranih i fokusiranih razgovora shvatili kao spremnost partnera da se za Crnu Goru implementira model za poziv u članstvo prije narednog NATO samita.

Vojni izaslanici su imali prilike da se upoznaju sa planovima Ministarstva odbrane za naredni period, među kojima implementacija Strateškog pregleda odbrane, učešće u međunarodnim misijama i operacijama i reorganizacija i modernizacija Vojske Crne Gore predstavljaju prioritete rada Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

U okviru polugodišnjeg brifinga načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, potpukovnik Saša Jovanović i izaslanik odbrane Holandije potpukovnik Robert Verbrugh potpisali su Plan bilateralne saradnje za 2015. godinu.

Polugodišnjem brifingu izaslanika odbrane prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić i   državni sekretar Bojan Šarkić.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane, Vojni izaslanici su obišli i Vazduhoplovstvo VCG, gdje su posjetili Operativni centar Vazduhoplovstva i Centar za obuku I trening koji je razvijen u okviru  GEPSUS projekta.

Portal Analitika