NATO

Predstavljen projekat jačanje integriteta u sektoru bezbjednosti

Projekat „Jačanje integriteta u javnoj upravi sa naglaskom na sektor bezbjednosti i odbrane“, koji sprovodi Centar za jačanje integriteta pri Ministarstvu odbrane Norveške, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i Ministarstvom unutrašnjih poslova, predstavljen je danas u hotelu „Podgorica“.
 Predstavljen projekat jačanje integriteta u sektoru bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni cilj Projekta je doprinos stvaranju boljeg javnog okvira integriteta kroz smanjenje zakonskih i institucionalnih rizika od korupcije u sektorima odbrane i bezbjednosti.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić izrazio uvjerenje da će  realizacija aktivnosti ovog projekta direktno uticati na ispunjenje obaveza definisanih integracionim procesima.

-Vjerujemo da će se ovim projektom obezbijediti direktna podrška ispunjenju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupaja NATO savezu kao i podrška realizaciji crnogorskog akcionog plana za  poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24. (Pravda, sloboda i bezbjednost) u pregovorima sa Evropskom unijom, kazao je Šarkić.

Tom prilikom, Šarkić je podsjetio na nedavno usvajanje i objavljivanje Plana integriteta Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za period 2014.-2016.godine, ističući da je taj dokument izrađen uz uvažavanje preporuka iz Izvještaja norveške Agencije za javnu upravu i e-vladu, kao i Izvještaja tima NATO Programa za Jugoistočnu Evropu- Izgradnja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Ministartvo unutrašnjih poslova je u februaru 2014. usvojilo Plan integriteta, što je prvi korak u jačanju integriteta službenika policije. Generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor MUP-a Miloš Vukčević, kazao je da je sprovođenje ovog dokumenta posebno važno jer bi se narušavanjem policijskog integriteta dovelo u pitanje njihova osnovna uloga da očuvaju i unaprijede bezbjednost građana Crne Gore.

“Na realizaciji tog cilja MUP predano radi i preduzima niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Svrha Plana integriteta je uspostavljanje mehanizama koji će obezbijediti efikasno funkcionisanje Ministarstva kroz jačanje odgovornosti, pojednostavljenje procedura, povećanje transparentosti kod donošenja odluka, kontrolisanje diskrecionih ovlašćenja i poštovanje etičkih vrijednosti”, objasnio je Vukčević.

Direktor Centra za integritet u bezbjednosnom sektoru(CIDS) Bard Bredrup Knudsen predstavio je rad Centra na čijem je čelu, dok je predstavnik Ministarstva odbrane Norveške Morten Ringheim izrazio uvjerenje da će saradnja Crne Gore i Norveške na ovom projektu biti uspješna kao i u prethodnom periodu.

Predstavnica Programa za jačanje integriteta pri NATO Nadia Milanova pohvalila je kontituiranirano intreresovanje ministarstva odbrane i ministarstva unutrašnjih poslova za afirmisanje i primjenu koncepta jačanja integriteta i kazala da je Projekat osmišljen da pomogne Crnoj Gori u promovisanju dobre prakse ponašanja u  javnoj upravi.

Projekat „Jačanje integriteta u javnoj upravi sa naglaskom na sektor bezbjednosti i odbrane“  je koncipiran kao trogodišnja inicijativa, a realizovaće se uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške.

Portal Analitika