Politika

BULATOVIĆ: Vučinićev odlazak rezultat obračuna klanova u DPS-u

Odlazak Bora Vučinića sa pozicije direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost rezultat je obračuna klanova unutar Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF).
BULATOVIĆ: Vučinićev odlazak rezultat obračuna klanova u DPS-u
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik DF-a i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Predrag Bulatović, smatra da je Vučinić smijenjen jer je, kako je naveo, čudna konstrukcija da je u dogovoru sa premijerom odlučio da podnese ostavku.

„Što se tiče njegove smjene, DF uopšte ne žali“, kazao je Bulatović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim riječima, stav DF-a je da ANB nije reformisana, nego je 2005. godine preimenovana.

„To je, u stvari, služba državne bezbjednosti ili tajna politička policija, koja radi isključivo i dominantno u interesu vrha DPS-a i predsjednika Vlade“, pojasnio je Bulatović.

ANB, kako je naveo, prije svega služi da prati političke neistoišljenike, a pitanje nacionalne bezbjednosti i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su u drugom planu.

„Na ovaj način nije iskazano nezadovoljstvo zbog nedostatka reformi, jer njih nije ni bilo. Ovo je, očigledno, obračun unutar klanova vlasti, odnosno DPS-a“, smatra Bulatović.

On je kazao da su u DF-u nezadovoljni radom ANB-a svih proteklih godina.

„Ovim se zaokružuje neustavan proces formiranja obavještajno-bezbjenosnog sektora, na čijem čelu je predsjednik DPS-a, Milo Đukanović“, ocijenio je Bulatović.

Prema njegovim riječima, usvajanjem zakona koji to definiše, ustanovljeno je neustavno Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

„DF protestuje jer je, iako njjači opozicioni subjekt, spriječen da preko Odbora za bezbjednost ima predstavnika u tom vijeću, što nam daje dodatne sumnje da predsjednik DPS-a zaokružuje jedan proces“, kazao je Bulatović.

Kako je naveo, prije nekoliko dana otvoren je proces rehabilitacije lojalnih članova DPS-a.

„Prije svega mislim na Veselina Veljovića, koji je, umjesto da odgovara, unaprijeđen izborom u to Vijeće“, precizirao je Bulatović.

On tvrdi da je potpredsjednik Vlade Duško Marković „napustio ono što je ključni prioritet Vlade, a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

„On se time ne bavi, on je sada na čelu službi za koordinaciju, i ja izražavam zabrinutost da je ovo pregrupisavanje unutra vladajuće strukture, sa ciljem da se zaustavi evropski put, reforme, i da se ne ostvari evropska agenda Crne Gore“, kazao je Bulatović.

Na pitanje da li je moguće da Veljović bude na čelu ANB, on je rekao da je u ovom trenutku nebitno ko će biti na čelu tog resora.

„Bilo bi dobro da na čelu tog resora bude nova ličnost, profesionalac, ne policijski i vojni nego čovjek koji se stvarno bavi nacionalnom bezbjednošću. Ja to ne očekujem. Sada počinju konsultacije umjesto vladajuće strukture da dođe čovjek lojalan predsjedniku DPS-a i potpredsjedniku Vlade“, zaključio je Bulatović.

Portal Analitika