Politika

KALUĐEROVIĆ: Đukanović prikriva stvarne razloge smjene Vučinića

Poslanik SNP-a i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Velizar Kaluđerović kazao je da premijer Milo Đukanović želi da prikrije stvarne razloge smjene sada već bivšeg direktora ANB-a Bora Vučinića pravdajći njegovu smjenu nužnom potrebom reformisanja ANB-a.
KALUĐEROVIĆ: Đukanović prikriva stvarne razloge smjene Vučinića
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović je istakao da nije imao nikakvu informaciju da će Vučinić podnijeti ostavku i da je siguran da i ostali članovi Odbora iz opozicije nijesu imali ovu najavu, a moguće i članovi Odbora iz parlamentarne većine jer je Vučinić samo prije par sedmica pred Odborom  branio Izvještaj o radu ANB-a za prethodnu godinu.

- Traženje razloga za faktičku smjenu Vučinića u, navodno,  nužnoj potrebi reformisanja ANB-a čime se izlazi u susret zahtjevima NATO-a, što u javnost plasiraju posebno mediji bliski aktuelnoj vlasti, doživljavam kao svojevrsnu dimnu zavjesu kojom Đukanović želi da prikrije stvarne razloge smjene Vučinića. Simptomatično je da je potrpedsjednik Vlade Duško Marković koji je nedavno imenovan za prvog čovjeka Biroa za operativnu koordinaciju službama bezbjednosti, tokom jučerašnjeg popodnevnog rada Skupštine izjavio da je i on prvi put čuo za ostavku Vučinića – navodi se u saopštenju Kaluđerovića dostavljenom Portalu Analitika.

On je nveo da ako je to tačno, onda premijer Đukanović solira u kadrovanju na najosjetljivijim mjestima u vlasti, odnosno u institucijama Crne Gore.

- Za mene je logično da premijer Đukanović, nakon što je progurao Zakon o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora koji mu je dao osnov za formiranje „monstrum tijela“ – Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čiji je on šef, a koje je van svake demokratske kontrole, odlučio da i funkciju direktora ANB-a kadrovski prilagodi potrebi svog apsolutnog uticaja u cjelokupnom obavještajno-bezbjednosnom sektoru. To je logični slijed poteza svojstven autokrati koji ima i mnogo ličnih razloga da ANB, umjesto nacionalne bezbjednosti, prvenstveno vodi računa da do javnosti ne dospiju mnoge tajne koje bi definitivno razobličile lik i djelo Mila Đukanovića – poručio je Kaluđerović.

 

foto: CDM

Portal Analitika