Svijet

Sekretarica FBI planirala ubistvo Margaret Tačer?

Federalni istražni biro (FBI) objelodanio je na stotine stranica dokumenata koja otkrivaju da je IRA planirala atentat na bivšu premijerku Velike Britanije, Margaret Tačer. U tim dokumentima navodi se da je jedna od sekretarica Biroa u Njujorku omogućavala pristup podacima, arhivi, komjuterima i planu o posjetama „Čelične lejdi“ Sjedinjenim Državama. U arhivi se navodi da su „dva muškarca, sa irskim i britanskim akcentom, odgovorni za bombaški napad na jedan restoran u Virdžiniji, u februaru 1981. godine“.
Sekretarica FBI planirala ubistvo Margaret Tačer?
Portal AnalitikaIzvor

FBI tvrdi da je ovo bila generalna proba za pokušaj atentata na Tačerovu, koja je trebalo da posjeti SAD nekoliko dana kasnije.

Zabilježen je i transkript razgovora dvojice Ostrvljana, u kome, između ostalog, kažu: „Ovo će biti vraćanje dugova za H“. Agenti FBI smatraju da se „H“ odnosi na H blok u zatvoru „Mejz“ u Sjevernoj Irskoj, u kojem su se nalazili pripadnici IRA. Bombaši su zatim spomenuli i Margaret Tačer, rekavši da „Čelična djevica nije ništa bolja od ostalih prokletih premijera“. Ipak, usljed do tada neviđenih mjera bezbjednosti, posjeta Tačerove je prošla bez incidenata, a završena je primanjem počasne diplome Univerziteta Džordžtaun.

Šest godina kasnije, 1987. jedan čovjek na Floridi planirao je da izvrši atentat na „Čeličnu lejdi“, ali nije na vrijeme stigao u „Kemp Dejvid“, gde je Tačerova boravila u društvu tadašnjeg predsjednika SAD, Ronalda Regana.

U julu 1992. godine, Tačerova se spremala na put u SAD, a tu informaciju znalo je samo nekoliko ljudi. Ipak, podatak je skoro istog trenutka došao do sekretarice FBI u Americi, koja je dalje proslijedila svojim pravim poslodavcima, Irskoj republikanskoj armiji.

FBI je sproveo opsežnu istragu u svim odjeljenjima, tražeći „krticu“. Zaposleni su podvrgavani ispitivanjima na poligrafima, pa čak i hipnozi. Sekretarica je na kraju otkrivena, ali je do tada već bila daleko od Sjedinjenih Država. Njeno ime se i dalje drži u tajnosti.

Izvor i foto: Blic (blic.rs)

 

Portal Analitika