NATO

DEDOVIĆ: Važno učešće mladih u dijalogu o NATO-u

Učešće mladih u dijalogu o NATO-u jako je važno zato što će upravo oni sjutra upravljati budućnošću zemlje, kazao je direktor Alfa centra Aleksandar Dedović tokom Info dana o NATO-u i Evropskoj uniji EU u Nikšiću, saopšteno je iz Komunikacionog tim Savjeta za članstvo u NATO.
DEDOVIĆ: Važno učešće mladih u dijalogu o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, uz podršku Ministarstva prosvjete, organizovao je treći po redu Info dan o NATO i EU, na kom su učestvovsli srednjoškolci iz četiri škole iz Kotora. Domaćini Info dana bili su Ministarstvo unutrašnjih poslova, NVO Alfa Centar iz Nikšića i Info centar o evroatlantskoj integraciji.

Učenicima su predstavljeni projekti Alfa centra u kojima mogu učestvovati, kao što je ljetnja škola i takmičenje "Aliante". U okviru nje mladi stiču znanja o istoriji, geografiji, politici i evroatlantskoj integraciji kroz vježbe i aktivnosti i prirodi.

U Nikšiću je takođe održana debata o informisanosti mladih o evroatlantskim integracijama, u saradnji sa studentskim radiom "Krš", studentskim portalom "Tragom.me", i agencijom "Defacto".

“Govoreno je o istraživanju javnog mnjenja o studentskim stavovima po pitanju NATO saveza ičlanstva Crne Gore, koje će biti prezentovano u četvrtak u Info centru o evro-atlantskim integracijama. Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da su mladi nedovoljno informisani o NATO-u. Predstavnici studentskog radija su govorili o projektu četiri radijske debate, od koje su dvije već sprovedene, u kojima su govornici iz sfere javnog života iznosili stavove i argumente za i protiv članstva Crne Gore u NATO-u, a predstavnici portala Tragom.me su govorili oprojektu studentskih video-debata „2D“ o stavovima i zabludama o NATO-u”, saopšteno je iz Komunikacionog tim Savjeta za članstvo u NATO.

U Podgorici su srednjoškolci prvo posjetili MUP – policijski kamp na Zlatici. Glavni policijski inspektor u Upravi policije Petar Krstajić predstavio je učenicima ulogu MUP-a i Uprave policije u procesima evropske i evro-atlantske integracije.

Navedeno je da proces integracije u NATO, između ostalog, podrazumijeva  prihvatanje standarda kroz mehanizame ovog procesa, koji na taj način jačaju kapacitete policijske organizacije što omogućuje kvalitetniji odgovor na bezbjednosne izazove.

Srednjoškolcima je aktivnosti Direktorata za vanredne situacije predstavio Milan Radović, šef Odsjeka za operativne poslove u Direktoratu za vanredne situacije, koji je naglasio značaj NATO resursa za reagovanje u vanrednim situacijam.

Rad Specijalne antiterorističke jedinice SAJ predstavio je Mirko Banović, zamjenik komandanta SAJ-a, koji je između ostalog podvukao saradnju u NATO programu „Nauka za mir“ u okviru kojeg je dodijeljen projekat vrijedan 370 hiljada eura za nabavku sredstava i obuku za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Rad Posebne jedinice policije PJP opisao je Željko Pavićević, komandir voda u PJP. Učešće pripadnika Uprave policije MUP-a u mirovnim misijama na Kipru UNFICYP i u Avganistanu ISAF predstavio je Valentin Danaj, koordinator za mirovne misije u Upravi policije. Učenici su prisustvovali i prezentaciji Taktičko-tehničkog zbora TT zbor.

Na kraju Info dana, učenici su posjetili Info centar o evroatlantskim integracijama, gdje im je Biljana Jovanović predstavila rad centra, a takođe su im prezentovane mogućnosti studiranja u inostranstvu u okviru programa EU „Erasmus+“, o kojima je govorio Marko Vukašinović, načelnik odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete.

O projektu NATO-a „Nauka za mir“ govorio je pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić. Istaknut je značaj unapređenja kvaliteta znanja i iskorištavanja šansi da se uče strani jezici, sa ciljem kreiranja boljih šansi na međunarodnom tržištu rada. Takođe je naglašeno da je za razvoj Crne Gore izuzetno važno razvijati naučno-istraživački rad i omogućiti mladim talentovanim ljudima da se bave naukom.

Na kraju, studenti su u Info centru razgovarali sa ambasadorkom Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker. Ambasadorka je govorila o političkom sistemu Njemačke i značaju NATO saveza za bezbjednost i dobrobit u Evropi.

Info dan se organizuje u okviru javnog dijaloga o članstvu CG u NATO i u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU od 2014-2018. godine. Cilj je informisanje različitih ciljnih javnosti o evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore.

Portal Analitika