Društvo

Iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda upozorili medije da zaštite interese djece

U štampanim i elektronskim medijima i dalje se objavljuju tekstovi koji ni u kom slučaju nisu usmjereni na zaštitu najboljeg interesa djece, upozorili su iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda.
Iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda  upozorili medije da zaštite interese djece
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenica ombudsmana, Nevenka Stanković, podsjetila je da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, na osnovu člana 20. i člana 21. Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, više puta reagovao kada je u pitanju zaštita prava djeteta u medijima.

Ona je precizirala da je u tim reagovanjima ukazivano glavnim i odgovornim urednicima, medijskih kuća u Crnoj Gori, da je potrebno da vode računa i preduzimaju mjere na doslednoj primjeni Konvencije o pravima djeteta UN-a, i drugih pozitivnih propisa kojima se štiti ličnost, integritet, privatnost i poštovanje porodice i porodičnog doma djeteta.

„Međutim, i pored učestalih ukazivanja od strane Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore primjećeno je da se, u štampanim i elektronskim medijima, i dalje , objavljuju tekstovi koji ni u kom slučaju nisu usmjereni na zaštitu najboljeg interesa djece“, kazala je Stanković u saopštenju.

Prema njenim riječima, nerijetko poštovanje dostojanstva djeteta crnogorski novinari zanemaruju.

„Zanemarivanje je nekada posledica stereotipnog prikazivanja djeteta, profesionalne neosjetljivosti i nedostatka senzibilnosti u odnosu na temu koja se obrađuje a koja nerijetko ulazi duboko u djetetovu intimu ili intimu njegove porodice“, rekla je Stanković.

Kako je navela, postalo je uobičajeno čitati tekstove u kojima se do detalja opisuju porodične prilike u kojima živi dijete, ljekarske dijagnoze njegovih roditelja uz fotografije neuglednog i siromašnog prostora u kojem žive.

„Tako je u jučerašnjem dnevnom listu objavljena priča o dječaku koji živi u veoma lošim materijanim uslovima u kojima se on i njegova porodica bori za egzistencijalni minimum“, precizirala je Stanković.

Ona je rekla da se u crnogorskoj kulturi teški socijalni problemi, koji zadese porodice ili dijete kao pojedinca, ne doživljavaju kao pitanje dostojanstva, „te se njihovo iznošenje u medije često posmatra kao poziv za pomoć“.

„Malo ko, objavljujući informacije ove vrste razmišlja o poštovanju osnovnog prava djeteta na dostojanstvo zaštitu ličnosti i integriteta“, upozorila je Stanković.

Ona smatra da neki od tekstova, koji su objavljeni u crnogorskoj dnevnoj štampi, nedvosmisleno pokazuju kako siromaštvo može služiti kao stigma i na taj način, kako je navela, ugroziti položaj i dostojanstvo djeteta u lokalnoj sredini.

„Ovakvo postupanje novinara ni u kom slučaju nije u najboljem interesu djeteta“, ocijenila je Stanković.

Ona je ukazala na član 3 UN-a Konvenicje o pravima djeteta, koji se odnosi na najbolji interes djeteta, i koji, kako je navela, moraju poštovati svi zajedno, „i svako od nas pojedinačno u svom radu, a posebno ona lica koja rade direktno sa djecom i za djecu“.

„Takođe, UN-a Konvecija direktno obavezuje novinare i medijske kuće da informacije koje plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i senzacionalističku prirodu ne smiju biti na štetu djeteta i njegovom najboljeg interesa“, kazala je Stanković.

Ona je podsjetila sve profesionalce koji na bilo koji način rade sa djecom i za djecu, da se moraju suzdržati od narušavanja privatnosti djeteta i iznošenja privatnih-porodičnih prilika u javnost.

„Jer to predstavlja višestruku povredu kako prava djece i porodice tako i profesionalne etike“, navela je Stanković.

Ona je ukazala na važnost poštovanja prava koja djetetu pripadaju, kao i na neophodnost stepena više senzibilnosti kada se plasira informacija koja na bilo koji način može ugroziti dijete ili njegovu porodicu.

„Ovim putem, želimo da skrenemo pažnju na važnost poštovanja prava djeteta koja su garantovana međunarodnim i nacionalnim propisima“, kazala je Stanković.

Kancelarija ombudsmana, kako je dodala, apeluje na predstavnike medija da preduzmu sve potrebne mjere na primjeni UN Konvencije o pravima djeteta i drugih preporučenih standarda koji se odnose na način izvještavanja o djeci.

Izvor: MINA

Portal Analitika