Rukomet

KOLAKOVIĆ: Crna Gora opet može do evropskog trona!

Nekadašnja rukometašica i trener crnogorskih kadetkinja Sandra Kolaković, u razgovoru za Portal Analitika smatra da su „zlatne lavice“ sinoć zasluženo slavile protiv Srbije, u premijernom meču na Evropskom prvenstvu koje se igra u Hrvatskoj i Mađarskoj.
KOLAKOVIĆ: Crna Gora opet može do evropskog trona!
Portal AnalitikaIzvor

Ona je optimista da će Crnogorke odbraniti evropsko zlato i ističe da su u prednosti i zbog činjenice što veći dio ekipe igra zajedno u klubu.

- Pobijedio je protivnik koji je u ovom trenutku bio potpuno pripremljen da dobije ovu utakmicu. Crna Gora je vrlo odlučno ušla u meč protiv Srbije. Znala je u svakom trenutku kako će da odigra u odbrani, i kako će da odigra u napadu, za razliku od reprezentacije Srbije koja nije imala baš nikakvu koncepciju. Iznenađena sam da skup takvih igračica može tako loše da djeluje na terenu, bez obzira na povrijeđenu Andreu Lekić. S druge strane, kod Crne Gore, u svakom trenutku, svaka igračica je ispunjavala svoj zadatak i zato je na kraju zasluženo i slavila - kazala je Kolaković za Portal Analitika.    

Ona je istakla da je prvom utakmicom probijen led i da treba u istom ritmu nastaviti i protiv Slovačke i Francuske.

- Prva utakmica, na bilo kojem velikom takmičenju, ima jako veliki značaj. Prvo, što se bodovi skupljaju i prenose u narednu rundu, a drugo što je to prvi meč na šampionatu. Bez obzira koliko ste vi dobro pripremljeni, on ima jednu specifičnu težinu. Naravno da su obje ekipe iskusne i igrale su već na puno velikih takmičenja. Međutim, Crna Gora je pripremljena u svakom trenutku i nije važno protiv koga igra prvi meč, jer je pokazala da ne želi da se odrekne svog trona, već da još jednom želi da dođe na njegov vrh - kazala je Kolaković i dodala:

- Na ovako velikom takmičenju, kakvo je Evropsko prvenstvo, jedan igrač ne može da napravi preimućstvo. Sonja Barjaktarović je tokom cijele utakmice bila fantastična na golu, spremna da u svakom trenutku odbrani zicer i da reaguje. Katarina Bulatović je imala svoju ulogu, Milena Knežević se u najvažnijim trenucima meča potpuno vratila i sa sjajnim golovima dovela Crnu Goru u situaciju da napravi preimućstvo. Tu je i Suzana Lazović - koja je oduvijek bila talentovana i perspektivna - dokazuje da sve što se lijepo o njoj mislilo je ustvari istinito. Sve ostale igračice su takođe dale svoj doprinos, kako u odbrani, tako i u napadu, vraćanju, organizaciji igre. Jer, ne možete dobiti jedan ovako težak meč ako svaka od igračica ne ispuni svoj zadatak.

Ono što svakako raduje, po mišljenju Kolaković, je raspored golova, gdje se svaka igračica koja je bila na terenu upisala u listu strijelaca.

- Nakon startne pobjede protiv Srbije, lakše se diše što se tiče prolaska dalje. Međutim, onaj ko hoće da ide dalje, ne može da se zadovolji samo jednom dobijenom utakmicom, već se ide od utakmice do utakmice, pa tako i u ovom slučaju. Predstoji u srijedu meč sa Slovačkom koja je zasluženo na EP, i koja igra jako dobro. Namučila je juče Francusku, koja je tek u posljednjim trenucima napravila razliku od četiri gola. Stoga je Slovačka izuzetno težak protivnik, koji nema što da izgubi i igra potpuno rasterećeno, tako da Crnu Goru očekuje težak meč na psihološkom nivou, jer morate da igrate 100 odsto da bi pobijedili. Nakon toga slijedi meč sa Francuskom za prenos bodova - odnosno, da bi prenijeli maksimalni broj poena u narednu fazu. To će biti važan meč, jer Crna Gora ima ambicije potvrde trona, prvaka Evrope. Sa četiri boda u narednoj fazi ima mogućnost da lakše dođe do polufinala. Francuska je jaka selekcija, za svaki respekt, ali ipak mislim da sa ovakvom pripremom za svaki meč, pobjeda ne bi trebala da izostane. Crna Gora dugo igra zajedno, veći dio ekipe je zajedno i u klubu, a to je velika prednost u odnosu na druge ekipe - zaključila je Kolaković.

A. P.            

Portal Analitika