Politika

Venecijanska komisija u petak o zakonima o tužilaštvima i sudovima

Venecijanska komisija Savjeta Evrope (SE) trebalo bi u petak da usvoji mišljenja o predlozima zakona o Državnom tužilaštvu, Specijalnom državnom tužilaštvu i Sudskom savjetu i pravima i obavezama sudija i sudovima, saznaje Pobjeda.
Venecijanska komisija u petak o zakonima o tužilaštvima i sudovima
Portal AnalitikaIzvor

»Mišljenja sadrže analize zakona i konkretne preporuke šta bi trebalo učiniti kako bi ta dokumenta bila bolje usaglašena sa međunarodnim i evropskim standardima«, saopšteno je Pobjedi u SE.

Vlada je prošle sedmice utvrdila predloge zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom državnom tužilaštvu. Izrada zakona o Državnom tužilaštvu, kao jedna od mjera za jačanje nezavisnosti pravosuđa, predviđena je Akcionim planom za Poglavlje 23.

Njegovim usvajanjem, kako je saopšteno iz Vlade, biće obezbijeđene objektivne i transparentne procedure izbora državnih tužilaca , što će doprinijeti jačanju nezavisnosti Državnog tužilaštva.

»Novim zakonskim rješenjima uspostavlja se jedinstven sistem izbora državnih tužilaca na nivou Crne Gore, na osnovu postupka koji je transparentan i zasnovan na zaslugama«, naveli su iz Vlade.

Uspostavlja se, kako se dodaje, sistem periodičnog ocjenjivanja rada državnih tužilaca, uvodi sistem napredovanja na osnovu rezultata rada i uređuje postupak trajnog upućivanja državnog tužioca iz jednog u drugo državno tužilaštvo na dobrovoljnoj osnovi.

Predloženo je i revidiranje postupka disciplinske odgovornosti i sistema disciplinskih prekršaja državnih tužilaca.

Portal Analitika