Fudbal

Steaua ostala bez grba, imena i identiteta

Rumunska Steaua ostala je bukvalno bez svega. Jedan od najpoznatijih rumunskih klubova svih vremena izgubio je sudsku parnicu i više ne smije da koristi slavno ime, grb i tradicionalnu boju dresova.
Steaua ostala bez grba, imena i identiteta
Portal AnalitikaIzvor

Naime, rumunski Vrhovni sud potvrdio je presudu nižeg suda, prema kojoj je ministarstvo odbrane dobilo tužbu protiv Steaue zbog nedopuštenog korištenja imena kluba. Steaua je osnovana 1947. godine kao armijski klub, a nakon privatizacije 2004. ministarstvo odbrane je zabranilo korištenje imena klubu kojeg su tada vodili vlasni Điđi Bekali i direktor Mihai Stoika. Obojica su, u međuvremenu, završili u zatvoru.

Fudbaleri Steaue su zato u jučerašnjoj utakmici protiv Iašija, koju su dobili 1:0 pogotkom u sudijskoj nadoknadi, istrčali u žutom, a ne svima poznatom crveno-plavom dresu, bez grba, a na semaforu je umjesto Steaua pisalo samo "Domaći". I neki mediji su izbjegavali pisanje imena Steaua, a navodno je vođstvo kluba na pragu dogovora s ministrom odbrane kako bi se cijela situacija riješila i slavnom klubu vratilo ime.

(index.hr)

Portal Analitika