Svijet

DUH REVOLUCIJE: Putevi kojima je vozio Če Gevara

Najmlađi sin Čea Gevare, Ernesto Gevara, nedavno je pokrenuo turističku agenciju inspirisanu djelima i putovanjima svog oca. Ova agencija, nazvana "La poderosa" (moćna), dobila je ime po motoru - "Harliju" na kom je mladi Če Gevara obišao Južnu Ameriku, prenosi britanski "Telegraf".
DUH REVOLUCIJE: Putevi kojima je vozio Če Gevara
Portal AnalitikaIzvor

Ernesto, sin kog je Če Gevara dobio iz braka sa svojom drugom suprugom Aleidom Marč, odlučio je da zajedno sa svojim prijateljima Kamilom Sančesom i automehaničarem Serhiom Moralesom započne biznis inspirisan - duhom revolucije.

Svi koji se odluče za ovu avanturu imaće priliku da upoznaju Kubu na "Harli Dejvidson" motorima.

- Oduvijek sam volio "Harlije" i odavno sam počeo da ih skupljam i restauriram. Spojio sam svoju ljubav prema motorima, prema obilascima gradova i prema Kubi sa željom da svim ljubiteljima "Harli Dejvidson" motora pokažem koliko je Kuba zapravo divna zemlja. Tako je nastala ova turistička agencija.

"La poderosa" je bio nadimak koji je mladi Če Gevara dao svom motoru, "Nortonu" od 500 kubika, na kom je obišao gotovo čitavu Južnu Ameriku i prešao više od 12 hiljada kilometara od Argentine do Venecuele.

Na ovom putovanju je Če bilježio svoja iskustva, a ona su kasnije objavljena kao knjiga memoara (1993. godine), a 2004. godine je po njoj urađen i film "Dnevnik motocikliste".

Za sada postoje dvije rute ("Fuser 1" i "Fuser 2", nazvane po Čeovom nadimku iz mladosti). Na ovim turama će vozači moći da obiđu mnoge znamenitosti Kube, kao i mjesta vezana za čuvenog revolucionara.

Če Gevara je 1955. u Meksiku upoznao mladog revolucionara Fidela Kastra. Zajedno sa Fidelom i njegovim bratom Raulom, Če je osmislio plan svrgavanja sa vlasti tadašnjeg kubanskog diktatora Fulhensija Batiste. Kada je revolucija konačno uspjela 1959. godine, Če je dobio počasno kubansko državljanstvo.

Če Gevara je ubijen 9. oktobra 1967. godine, a njegovi posmrtni ostaci (ili makar ono što se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci) su sahranjeni 30 godina kasnije i sada se nalaze u posebno izgrađenom mauzoleju u kubanskom gradu Santa Klara.

Portal Analitika