Svijet

London: Dron umalo izazvao avionsku nesreću

Avion „Airbus A320“ sa 180 putnika izbjegao je sudar sa dronom prilikom slijetanja na londonski aerodrom Hitrou, prenosi Klix.ba.
London: Dron umalo izazvao avionsku nesreću
Portal AnalitikaIzvor

Incident je se desio još u julu, ali je informacija procurila tek danas. Dejli mejl (Daily Mail) piše da je ovo prvi registrovani slučaj izbjegavanja sudara sa letjelicom kao što je dron, na najvećem londonskom aerodromu.

Zabrinjava činjenica da je pilot prijavio slučaj i da je pokrenuta istraga koja nikada nije urodila plodom. Naime, nikada nije identifikovan vlasnik drona koji je smetao avionu prilikom slijetanja.

Sličan incident dogodio se u maju na aerodromu Sautlend kada je pilot putničkog aviona takođe primjetio dron prilikom slijetanja. U oba slučaja letjelicu na daljinsko upravljanje radar nije registrovao.

Zvanični izvještaj incidenta na Hitrou biće objavljen u petak, a pretpostavlja se da će slučaj izbjegavanja sudara biti rangiran kao izuzetno opasan i prvi na skali od pet nivoa realnog rizika.

Najjeftiniji dron može da se kupiti za svega 50 eura, a prodaja ovakvih „igračaka“ znatno je skočila u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to uglavnom zbog predstojećih praznika.

Portal Analitika