Zanimljivosti

Jelke kakve do sada niste vidjeli

Svake godine gradovi širom svijeta ukrašavaju svoje trgove nesvakidašnjim i impresivnim jelkama koje prolaznike ostavljaju bez daha.
Jelke kakve do sada niste vidjeli
Portal AnalitikaIzvor

Tako je, na primjer, džinovska jelka u Brazilu visoka je 85 metara i ukrašena s oko tri miliona lampica. Najviša jelka trenutno se nalazi u Meksiko Sitiju i visoka je 110 metara i 35 centimetara.

0712jelke1Nisu sve zanimljive jelke ogromne – ona u obliku haljine sa 150 ukrasnih lampica takođe je kuriozitet vrijedan divljenja, a morsko biće Spirobranchus giganteus, u engleskom govornom području popularno poznat kao „crv-jelka“, jednostavno je nevjerovatnan.

Izgleda da je Kina „domovina“ najčudnijih jelki – od one napravljene od aparata za gašenje požara, do one od 230 bicikala.

0712jelke2I Britanci i Litvanci su se iskazali: londonsku čini 900 plastičnih boca, a litvanska se sastoji od čak 40.000 recikliranih boca. Ekološka poruka prilično je jasna.

U najvećem kontrastu su vjerovatno jelka od Biblije čija je autorka Katrin Zonlajtner i japanska jelka napravljena od zlata i vrijedno oko milion i po eura.

Izvor: T portal

Jelke kakve do sada niste vidjeli
Jelke kakve do sada niste vidjeli
Portal Analitika