Svijet

Merkel: Rusija pokušava da poveća uticaj na Zapadni Balkan

Njemačka kancelarka Angela Merkel optužuje Rusiju da pokušava da učini zemlje Zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnima, kako bi povećala svoj uticaj.
Merkel: Rusija pokušava da poveća uticaj na Zapadni Balkan
Portal AnalitikaIzvor

Merkelova je u intervjuu listu "Velt am Zontag", takođe optužila Rusiju da se miješa u unutrašnje poslove određenih zemalja koje žele da imaju bliskije odnose sa Evropskom unijom.

"Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri naša istočna susjeda koji su donijeli suverene odluke da potpišu sporazume o pridruživanju sa EU", rekla je kancelarka, prenio je Rojters.

"Rusija pravi probleme svim tim trima zemljama", istakla je njemačka kancelarka, ukazujući na "zamrznute konflikte" u regionima koji traže otcjepljenje poput Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije, kao i na mješanje Rusije u konflikt na istoku Ukrajine.

Zvanična Moskva je, kako navodi Rojters, iskazala nezadovoljstvo proevropskim kursom Moldavije, potvrđenim prošlonedjeljnim izborima na kojima je proruskom kandidatu bilo zabranjeno da učestvuje, time što je zabranila uvoz moldavskog vina, povrća i mesa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa Abhazijom, koja traži nezavisnost od Gruzije, što je naišlo na oštre kritike NATO i EU.

Merkelova je u intervjuu nedeljnom izdanju "Velta" takodje stala u odbranu svoje odluke donesete na samitu NATO-a 2008. godine da Ukrajina i Gruzija ne postanu kandidati za članstvo te vojne organizacije, ali je ponovo ukazala na posvećenost NATO-a odbrani zemalja istočne Evrope poput Poljske i baltičkih zemalja, koje jesu članice Sjevernoatlantske alijanse.

"Nema razloga da se priča o ratu na Baltiku. Ali bez obzira na to, član 5 ugovora o NATO, koji navodi da je napad na jednu članicu ujedno i napad na čitavu Alijansu, i dalje stoji", istakla je kancelarka.

Izvor: b92.net

Portal Analitika