Politika

ANALITIKA: Pet godina!

Valjalo je opstati - opstali smo; možda nijesmo najbolji, ali jesmo svoji, takvi kakvi smo, sa manama i vrlinama. Neki od nas će već sjutra otići, neki novi će, koliko sjutra, doći. Analitika će se mijenjati, da bi ostala na istom putu. Pet godina je tek početak priče.
ANALITIKA: Pet godina!
Portal AnalitikaIzvor

Prije pet godina, sedmog decembra 2009. godine, iz jednog sobička koji su nam prijatelji iz CEDEM-a ustupili u ćošku iznajmljenog stana u ulici Džordža Vašingtona, objavili smo prvu vijest. Informativni portal Analitika - šestoro nas.

Tog prvog dana objavili smo 32 informacije. I tako smo počeli, što bi rekao pisac, da ostavimo trag mastila na ovoj hartiji što čeka kao izazov... Samo što je pero zamijenila tastatura, a bijeli ekran je bio naš papir. Tog prvog dana jednu našu informaciju prenijela su tri medija. Djelovalo je kao baš dobar početak.

Porođajne muke: Ili, možda, nije?! Mjesec i po kasnije, negdje polovinom januara, Ivan Kern, sapatnik od onog dana kad smo samo znali da hoćemo da pokrenemo portal, izustio je, onako ispod glasa, da smo, konačno, prešli brojku od trista redovnih posjetilaca. Istina, citirali su već tada Analitiku i van Crne Gore, pažljivo su nas ovdje čitali oni koji donose odluke, čak i oni koji nijesu dijelili naše ideje ili naše viđenje realnosti; počeli su i redovni kontakti sa diplomatama koje je zanimao naš stav, bilo je i reklama da se plate isplaćuju redovno; čak je i Darko Šuković naučio da nas čita i na mobilnom, a Miljo Radojičić da šalje samo jednu verziju teksta...

Ali, samo trista čitalaca, malo pa da su sve Spartanci. Činilo se da je nemoguće opstati, bitisati van nekog medijskog klana. Možda bih se tada i pokolebao, ali sam, valjda, imao suviše godina da bi počeo ponovo; a dovoljno mlad da imam želju. I dobre ljude pored sebe,  odabrano društvo u redakciji, prijatelje uz redakciju. Zato smo samo nastavili dalje.     

Nekoliko dobrih ljudi: Pet godina kasnije, sedmog decembra 2014. godine brojač na administratoru svjedoči da smo objavili 169.334 informacije.

I nije nas tek šestoro kao na početku priče, već mnogo više: Lazar Mišurović, Gordana Borović, Ivan Kern, Predrag i Nenad Zečević, Kristina Jerkov, Ana Popović, Suzana Kapetanović, Balša Knežević, Aleksandra Stanković, Kristina Ćetković, Bojan ŠukovićSiniša Goranović, Ivana Božović, Nikola Dragaš,  Jadranka Rabrenović; stalni saradnici - Tamara Nikčević, Mihailo Radojičić, Beba Kapičić, Slobodan Jovanović; stalni dopisnici – Violeta Cvejić iz Beograda, Igor Lasić iz Zagreba, Ruždija Adžović iz Sarajeva, Risto Popovski iz Skoplja...

Nije to mala redakcija. I nijesmo više tako usamljeni: svakog dana nas čita nekih petnaest hiljada ljudi. I svakog dana se plamte polemike naših čitalaca: od onog decembra do ovog decembra – 288. 811 objavljenih komentara... Bilo bi ih svakako i više objavljenih, ali od početka poštujemo profesionalno moralno načelo da uvredljive i, da prostite, nesojske komentare -  ne dozvoljavamo. Kao što se u vlastitim tekstovima trudimo da poštujemo ono iskonsko moralno načelo – da čuvamo druge od sebe.

A to nije bilo tako lako u vremenu kada su laž, otrovne riječi i licemjerje postali mučna svakodnevica crnogorske medijske scene; u vremenu kada buka i bijes tako lako nadvladaju razum, osjećajnost i osjećaj mjere; u doba kada su se nekadašnji medijski misonari skinuli svlak i preobratili se u današnje medijske milionere...

Jubilej je, ali budimo do kraja iskreni: nije u proteklih pet godina Analitika bila bezgrešna. Naprotiv: neke smo ljude bez razloga precjenjivali, a neke bez osnova potcjenjivali; ponekad možda i nijesmo jasno nazirali što se sve iza brda valja... Vjerujem, ipak, da vlastite greške nijesmo ignorisali ili prikrilvali i – što je još važnije - siguran sam da naše greške nijesu bile proizvod zle namjere ili posljedica borbe za lične interese.

Uvod u drugi život: Danas je, dakle, pet godina Analitike. Bilo je to izazovno i mukotrpno, časno i neizbrisivo putovanje sa dobrim ljudima. Imali smo ideju i - uspjeli da joj udahnemo život; valjalo je opstati - opstali smo, takvi kakvi smo, sa našim manama i našim vrlinama.

Vrijeme je, a svemu ima vrijeme, za svođenje računa. I baš je zato red i obaveza da, baš u ovom tekstu, čitaocima prenesemo informaciju o promjenama u Portalu Analitika: Od ponedjeljka 8. decembra novi glavni urednik biće Gordana Borović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika biće Predrag Zečević. Kao dosadašnji glavni urednik Portala Analitika ostaću u timu portala, ali prelazim na funkciju izvršnog direktora i glavnog urednika Pobjeda ad, Lazar Mišurović biće zamjenik direktora, a Nenad Zečević i Jadranka Rabrenović biće zamjenici urednika dnevnog lista Pobjeda.    

Tako je to, svemu, zaista, ima vrijeme. Neki od nas će već sjutra otići, neki su ostali i napredovali, a neki novi će, koliko sjutra, doći. Ništa više biti isto neće, a opet: kako kaže Propovjednik: što je bilo to je sada, i što će biti to je već bilo….Analitika će se mijenjati, da bi ostala na istom putu.

Pet godina je, vjerujem, tek početak naše, drugačije, ali - uspješne priče.  

Draško ĐURANOVIĆ

 

Portal Analitika