Svijet

Mugabe: SAD hoće da me ubiju

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe optužio je svoju potpredsjednicu za kovanje zavjere sa ambasadom SAD za njegovo uklanjanje s vlasti.
Mugabe: SAD hoće da me ubiju
Portal AnalitikaIzvor

U velikom šatoru na otvorenom polju u Harareu, Mugabe je pred oko 12.000 pristalica vladajuće stranke Zanu-PF rekao da su njegovi špijuni pratili Džojs Mudžuru do američke ambasade, gdje je, kako je kazao, imala tajne sastanke na kojima je planirano njegovo ubistvo.

"Otvoren sam za takmičenje, ali ne kada to podrazumijeva moje uklanjanje kao što je to bio slučaj sa Kabilom", rekao je Mugabe, misleći na bivšeg lidera Demokratske Republike Kongo Lorana Kabilu, koga je ubio jedan od telohranitelja 2011. godine.

Mudžuru, nekada borac u Mugabeovoj gerilskoj vojsci poznata pod ratnim imenom "prolivena krv", postala je članica vlade sa 25 godina, kada je Mugabe izabran za predsjednika 1980. godine.

Od 2004. je potpredsjednica Zimbabvea, a istu funkciju obavljala je u stranci.

Mugabe (90) je na trodnevnoj konferenciji u Harareu ponovo izabran za predsjednika stranke, čiji mandat traje pet godina, i odobreno mu je da lično izabere potpredsjednika i druge stranačke zvaničnike.

Mugabe je rekao da planira da saopšti ime novog potpredsjednika stranke kasnije ove sedmice i uvjerio okupljene da potpredsjednica i njeni saveznici, uključujući portparola Rugarea Gumba, koji je zajedno sa njom suspendovan, neće biti razmatrani.

 

Portal Analitika