Svijet

Uhapšen najviši kineski zvaničnik

Bivši član Stalnog komiteta kineskog Politbiroa i šef unutrašnje bezbjednosti Džou Jongkang, najviši kineski zvaničnik pod istragom za korupciju, uhapšen je i izbačen iz Komunističke partije, izvještava danas opširno kineska štampa.
Uhapšen najviši kineski zvaničnik
Portal AnalitikaIzvor

Džouovo hapšenje pozdravili su mnogi korisnici društvenih mreža, a jedan od korisnika je napisao "Imamo nula toleranciju prema korupciji!".

“Nijedna funkcija nije nedodirljiva kada se dođe do otklanjanja malignih tumora, aplauz i pohvale naroda”, napisao je drugi korisnik.

Mnogi korisnici društvenih mreža poseban akcenat su stavili na to da je Džou odavao državne tajne i počinio preljubu.

No, neki komentari protiv Džoua ipak su bili cenzurisani, piše BBC. Takođe, kada se njegovo ime ukuca na kineskoj mreži Sina Vejbo izađe obavještenje da zbog važećih zakona i propisa neki rezultati ne mogu da budu prikazani.

Kinesko tužilaštvo saopštilo je da je protiv Džoua (72), koji se penzionisao prije dvije godine, pokrenulo zvaničnu istragu.

Vrijednost porodične imovine procjenjuje se na 14 milijardi dolara. Džou je optužen za nekoliko krivičnih djela, uključujući i "ozbiljno narušavanje partijske discipline, prihvatanje velikih suma mita, odavanje partijskih i državnih tajni i preljubu sa nekoliko žena", prenijela je agencija Sinhua.

Mnogi od njegovih bivših saradnika i rođaka takodje su pod istragom za korupciju.

Od kako je došao na vlast, kineski predsjednik Si Đinping pokrenuo je kampanju na visokom nivou za iskorjenjivanje korupcije među članovima partije i vladinim zvaničnicima.

Analitičari smatraju da istraga protiv Džoua omogućava Siju da ojača svoju vlast, ukloni ljude koji se protive njegovim reformama i poboljša sliku Komunističke partije.

Džou je, inače, prije nego što se penzionisao, bio jedan od najmoćnih članova Stalnog komiteta Politbiroa CK, koji ima samo sedam članova.

Nazivan "Gospodar Kang", Džou je mnoge svoje sljedbenike postavio na moćne pozicije u naftnom i bezbjednosnom sektoru. Mnogi od njegovih najlojalnijih saradnika u međuvremenu su ili optuženi, ili osuđeni po optužbama za korupciju.

BBC navodi da je istraga u ovom slučaju trajala više od godinu dana, što nagovještava da su kineske vlasti imale na umu osjetljivost čitavog slučaja.

Postavlja se pitanje, prenosi BBC, da li će Džou biti optužen i gonjen javno, u stilu njegovog osramoćenog bivšeg saradnika Boa Silaja.

Džou je imao veoma blizak odnos sa Boom, koji je prošle godine po optužbama za primanje mita osuđen na doživotni zatvor. Boova žena Gu Kajlaj uslovno je u avgustu 2011. osuđena na smrt - što je jednako doživotnoj robiji - za ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda.

BBC podsjeća da je Boov pad smatran najvećim skandalom koji je pogodio kinesku vladajuću elitu u posljednjih nekoliko decenija, a istovremeno je i otkrio podjele u vrhu Komunističke partije o tome na koji način bi se s njim trebalo nositi.

 

Portal Analitika