Politika

Završena rasprava o Zakonu o sprječavanju korupcije

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas raspravu o Predlogu zakona o sprječavanju korupcije, kojim je predviđeno osnivanje nezavisne Agencije i propisuju mjere za prevenciju te pojave, a o tom aktu će se izjasniti naknadno.
Završena rasprava o Zakonu o sprječavanju korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić kazao je da se, na zahtjev nekoliko poslaničkih klubova, amandmani na taj i Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja mogu dostaviti do ponedjeljka.

Mustafić je rekao da će u ponedjeljak biti nastavljena rasprava o ostalim predlozima iz seta antikorupcijskih zakona.

Ministar pravde Duško Marković kazao je, obrazlažući Predlog zakona o sprječavanju korupcije, da se u Crnoj Gori stalno ulažu napori u cilju daljeg jačanja efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela.

“Analize su pokazale da decentralizovani antikorupcijski institucionalni okvir, uprkos značajnim unaprjedenjima, ima nedostatke i ograničenja”, kazao je Marković i istakao će se formiranjem antikorupcijskog tijela skoncentrisati nadležnosti sadašnjih institucija.

Novim zakonom propisuju se odgovornost nadležnih tijela, što je uslov, kako je obrazložio, za efikasnu i djelotvornu prevenciju korupcije.

Marković je ocijenio da je Predlog zakona kvalitetan i da će biti dobra osnova za antikorupcione politike na preventivnom planu.

»Postojeći antikorupcijski okvir ima nedostatke i ograničenja i zato je potreban novi. On je usklađen sa preporukama međunarodnih dokumenata koje je Crna Gora ratifikovala«, kazao je Marković.

mina

Portal Analitika