Politika

Predložena nova misija Vojske Crne Gore u Avganistanu

Na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost utvrđen je Prijedlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju „Resolute Support” – (“Odlučna podrška” u Avganistanu, koji će se podnijeti Skupštini Crne Gore na razmatranje po skraćenom postupku.
Predložena nova misija Vojske Crne Gore u Avganistanu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Crne Gore predviđeno je da se u ovu misiju uputi do 20 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije, što predstavlja smanjenje za 25 pripadnika u odnosu na broj koji je bio predviđen za angažovanje u misiji ISAF u Avganistanu.

-Misija je neborbenog karaktera, sa zadatkom da obučava, savjetuje i pomaže nacionalnim institucijama i vojsci Avganistana, kazali su iz Kabineta.  

Savjet je takođe donio odkuku o postavljenju admirala Dragana Samardžića za načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, u skladu sa novom organizacijsko – formacijskom strukturom Vojske.

Sjednici je predsjedavao Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Po pozivu prisustvovali su i ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović – Đurišić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Portal Analitika