Svijet

Asadov režim gubi istok Sirije

Borci Islamske države Sirije i Levanta (ISIL) napredovali su u četvrtak prema ključnom aerodromu koji je zadnje uporište režima na istoku Sirije, a sirijski predsjednik Bašar al-Asad ocijenio je netačnim da im saveznički vazdušni napadi Ipomažu protiv ISIL-a.
Asadov režim gubi istok Sirije
Portal AnalitikaIzvor

Borci islamske države približili su se zadnjem uporištu režima na istoku Sirije.

Objavljeno je da je ISIL u četvrtak preoteo vladinim snagama selo Jufrah u pokrajini Deir al-Zour. ISIL sada napreduje prema aerodromu koji je poslednje uporište režima u toj regiji, a pred njima vladini vojnici povukli su se u smjeru aerodroma.

ISIL, koji se odvojio od terorističke mreže al-Kaide, zadnjih nekoliko mjeseci imao je velikih uspjeha u osvajanju teritorija istočne i sjeverne Sirije zbog čega je vazdušne napade protiv njih pokrenula međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik Asad je, međutim, vazdušne udare međunarodne koalicije ocijenio kao "tek kozmetičke". U intervjuu za francuski časopis Asad je rekao da su za uništenje terorizma potrebne "kopnene snage koje poznaju geografske pojedinosti regije i koje bi se kretale usporedo sa vazdušnim napadima".

- Zbog toga, nakon dva mjeseca vazdušnih napada saveznika, nema opipljivih rezultata na tlu. I zato nije istina da nam vazdušni napadi saveznika pomažu - rekao je Asad za list Paris-Match.

 

 

Portal Analitika