Politika

RADUNOVIĆ: EP pokazao rezistentnost na sijanje magle iz Đukanovićevog kabineta

Predsjednik Odbora za evropske integracije i poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je u izjavi za Portal Analitika da je nakon nedavnog usvajanja deklaracije POSP-a novi sastav evropske delegacije pokazao rezistentnost na slatkorječivost crnogorske diplomatije i sijanje magle iz kabineta premijera Mila Đukanovića.
RADUNOVIĆ: EP pokazao rezistentnost na sijanje magle iz Đukanovićevog kabineta
Portal AnalitikaIzvor

Deklaracija POSP-a, usvojena je u utorak na IX sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije u Briselu. Radunović, koji je kao zamjenik predsjedavajućeg učestvovao u radu tog tijela, istakao je da se pokazalo tačnim da će DPS napustiti entuzijazam za evrointegracijama čim se uvjere da njihova “Potemkinova sela” više nemaju prođu u Briselu.

- Ova Deklaracija kada su sadržaj i način usvajanja u pitanju, značajno se razlikuje od svih dosadašnjih. Kao zamjenik predsjedavajućeg crnogorske delegacije, želim da istaknem posvećenost kolega iz evropskog parlamenta sagledavanju realnosti na našoj političkoj i društvenoj sceni, koja je za rezultat imala ovako oštar i objektivan Nacrt Deklaracije i preporuka, koji je na kraju i usvojen sa manjim izmjenama. Potpuno novi sastav evropske delegacije je pokazao rezistentnost na slatkorječivost crnogorske diplomatije i sijanje magle iz kabineta premijera – rekao je Radunović za Portal Analitika.

On je istakao da samo dobili Deklaraciju sa osvrtom na zaostajanje u poglavljima 23 i 24 i napomenuo da je pažnju javnosti privuklo i pominjanje slučaja "Informer".

-  Tako smo dobili Deklaraciju i preporuke u kojima se ističe potreba balansiranog napredovanja u pregovorima, sa posebnim osvrtom na zaostajanje u poglavljima 23 i 24 i potreba uspostavljanja pouzdanog sistema praćenja ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja sa zabrinutošću konstatuje da je sprovodjenje svih izbora snažno osporavano i koja izražava zabrinutost zbog velike nezaposlenosti i uvećanja javnog duga. Pored toga, što je možda privuklo najveću pažnju javnosti, jasno osudjuje iživljavanje “Informera” nad kritičarima vlasti, kao i pokušaj izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i poziva VDT da ispita konkretan slučaj negativne kampanje prema Vanji Ćalović. Takođe, insistirano je na konačnom epilogu afere “Snimak”, što znači da će je režim teško sakriti pod tepih – rekao je Radunović i istakao da je činjenica da poslanici Evropskog parlamenta više ne pristaju da budu manje-više dekor u zajedničkom odboru.

- Posebno je važno što se pred licem međunarodne javnosti vidjelo koliko DPS nema volje da prihvati objektivnu, a krtičku sliku stvarnosti u Crnoj Gori. Pokazuju se tačnim prognoze da će ih napustiti entuzijazam za evrointegracijama čim se uvjere da njihova “Potemkinova sela” više nemaju prođu u Briselu – rekao je Radunović.

Govoreći o članu Deklaracije koji govori o padu objektivnosti izvještavanja na javnom servisu i drugim medijima, Radunović naglašva da je ovo jedna od najvažnijih konstatacija u Deklaraciji.

- Umjesto odgovora na poruke i čuđenje generalnog direktora RTCG, upućujem ga da odgleda neku od emisija “U centar” sa bilo kojim od opozicionih političara i uporedi je sa skorašnjom emisijom u kojoj je gost bio glavni i odgovorni urednik svega i svačega u Crnoj Gori, Milo Đukanović. Baš bih volio da, nakon toga, čujem analizu poručio je Radunović.

 

B.K.

Portal Analitika