Region

U BiH i Srbiji uhapšeno 15 osoba zbog ratnih zločina u Štrpcima

Kako Radio Televizije Srbije javlja, uhapšeno je pet osoba zbog ratnog zločina u Štrpcima 1993, kada su srpske paravojne jedinice, pod komandom Milana Lukića, zaustavile voz na relaciji Beograd-Bar, i oteli 19 putnika. Oni su svi ubijeni. Najmlađa žrtva je imala 16 godina.
U BiH i Srbiji uhapšeno 15 osoba zbog ratnih zločina u Štrpcima
Portal AnalitikaIzvor

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine,

uhapsili su pet osoba u Srbiji zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Štrpcima. Bosanski mediji preneli su da je na području Bosne i Hercegovine rano jutros uhapšeno 10 osoba zbog sumnje da su počinili zločin u Štrpcima.

AP navodi da je u operaciji policije u obje zemlje uhapšeno 15 osumnjičenih uključujući nekadašnjeg generala Vojske republike srpske, ali ne navodi nijedno ime uhapšenih.

Istražitelji su izjavili agenciji da je sada glavno pitanje da li će uhapšeni otkriti ko im je naredio da počine taj zločin.

"Otmica u Štrpcima" je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar.

Voz 671 je zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti. Do sada su pronađena tijela tri oteta Bošnjaka. Posmrtni ostatci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Perućac.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su im oduzeli novac i vrijedne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gdje su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dvije godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Izvor: blic.rs; foto: pobjeda.me

Portal Analitika