Zanimljivosti

Da li trčanje zaista oštećuje koljena?

Prilikom trčanja uglavnom se događaju povrede koljena. Međutim, uzrok nije trčanje.
Da li trčanje zaista oštećuje koljena?
Portal AnalitikaIzvor

"Trčanje ima lošu reputaciju, ali ono zapravo ojačava koljeno, pa oni koji trče cijelog života zapravo imaju snažnija koljena od onih kod kojih to nije slučaj", kaže fizikalni terapeut Majkl Silverman.

Zapravo, najveća studija sprovedena nad ljubiteljima trčanja, nedavno objavljena u žurnalu Medicine and Science in Sports and Exercise, zaključila je da trčanje ne povećava rizik od osteoartritisa (razlaganja hrskavice), čak ni kod maratonaca. Štoviše, kod redovnih trkača ova bolest se rjeđe javljala nego kod šetača.

"Trčanje ojačava hrskavicu u koljenu", objašnjava Džejson Ficdžerald profesionalni trener. "Tijelo se adaptira na trčanje i jača, a pošto ova aktivnost ne zahtijeva dodatno savijanje koljena, ni pretjerano uvrtanje, to je vrlo bezbjedna vežba za koljena."

Osim toga, aktivnosti poput trčanja podstiču rast kostiju i jačaju mišiće oko koljena, čime se smanjuje pritisak na zglob. Ipak, ako već imate problema sa koljenom, trebalo bi da se dobro pripremite za ovakvu vrstu aktivnosti.

Prije svega, trebalo bi da ojačate svoje "slabe tačke", budući da su povrede koljena uglavnom izazvane nedovoljnom razvijenošću pojedinih mišića. "Ako su vam slabi mišići koji drže kukove, trpi i koljeno", objašnjava Silverman.

Dakle, najbolji način da smanjite rizik od povreda koljena na trčanju jeste da radite treninge snage, naročito one koji ciljaju gluteus i kukove. Takođe, dok ne popravite eventualni disbalans među mišićima, trebalo bi da pauzirate sa trčanjem, a ako patite od osteoartritisa, trebalo bi u potpunosti da ga izbjegavate.

Ficdžerald savjetuje i da ne povećavate pređenu kilometražu suviše brzo. Kada jednom postignete dobru kondiciju i osjećate da s lakoćom prelazite zadatu razdaljinu, povećavajte je za pet do deset odsto i to svake druge nedjelje.

Zapamtite da je za dobro trčanje istrajnost važnija od postavljanja visokih ciljeva.

B92

Portal Analitika