Zanimljivosti

Milion dolara za jednu pečurku?

Najveći tartuf na svijetu, težak nešto više od sedam kilograma, trebalo bi da bude prodat za nevjerovatnih milion dolara, prenose agencije.
Milion dolara za jednu pečurku?
Portal AnalitikaIzvor

Pronađen u centralnoj Italiji, ovaj veliki tartuf gotovo je dva puta veći od dosadašnjeg rekordera. Bijeli tartufi su vrlo tražena namirnica i jedna od najrjeđih i najskupljih hrana na svijetu.

Samo nekoliko sićušnih komadića ove pečurke u jelu može koštati i do nekoliko stotina dolara u restoranima.

Potencijalni kupci najvećeg tartufa iz Kine već su ponudili milion dolara. Međutim, kompanija u čijem je vlasništvu ova pečurka Sabatino Tartufi, svoje "otkriće" staviće na aukciju u Njujorku, a sav novac daće u humanitarne svrhe.

Bijeli tartufi su veoma rijetki, jer su dostupni svega nekoliko mjeseci godišnje, a cijena im je i do tri puta veća od cijene crnih tartufa. Najviše ih ima u šumama Italije i to u oktobru, novembru i decembru, a traže ih posebno obučeni psi i svinje.

Milion dolara možda zvuči kao ogromna cijena za jednu pečurku, ali je zapravo uobičajena. Dva bijela tartufa prošlog novembra prodata su za 125.000 dolara, a ruski tajkun Vladimir Potanin potrošio je 95.000 dolara na jedan kilogram ovih pečurki u oktobru.

Biznis insajder

Portal Analitika