Svijet

Kanada: Petnaestogodišnjak optužen za terorizam

Kanadska policija je jutros optužila 15-godišnjaka za krivična djela povezana sa terorizmom, navodeći da je počinio pljačku "u korist terorističke grupe".
Kanada: Petnaestogodišnjak optužen za terorizam
Portal AnalitikaIzvor

Policija nije navela ime mladića, za kojeg tvrdi da je namjeravao da otputuje iz Kanade kako bi učestvovao "u terorističkim aktivnostima u inostranstvu". Optuženi je jutros doveden u sud u Montrealu.

"RCMP (Kraljevska kanadska policija) nepopustljiva je prema onima koji pokušavaju da učestvuju u terorističkoj aktivnosti", saopštili su predstavnici RCMP-a.

Policija je rekla da neće komentarisati razloge za podizanje optužnice, zbog dječakove dobi i u interesu dalje istrage. Policija nije ni imenovala grupu sa kojom je okrivljeni navodno povezan.

Dva kanadska vojnika ubijena su u septembru u odvojenim incidentima u Montrealu i Otavi, a ubice su bile simpatizeri džihadista. Pripadnici službi bezbjednosti ubili su obojicu napadača, uključujući i onog koji je pokušao da izvede napad na kanadski parlament.

Napadi su se dogodili nakon što je Kanada poslala ratne avione na Bliski istok, gdje učestvuju u  napadima na pripadnike džihadističke grupe Islamska država u Iraku.

Kanadski zvaničnici tvrde da su na tragu 93 osobe za koje postoji sumnja da bi se mogli pridružiti militantnim skupinama u inostranstvu, ili izvršiti napade u Kanadi. Većina njih su kanadski državljani.

(index.hr)

Portal Analitika